Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 iun 2008 - Anul XIII, nr. 140 (3821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Generalităţi despre pilula contraceptivă de urgenţă

Contracepţia de urgenţă, adică folosirea mijloacelor contraceptive după actul sexual, se referă la folosirea unui medicament menit să împiedice fecundarea ovulului după un contact sexual neprotejat. Mijloacele contraceptive de urgenţă pot fi folosite în cazul în care prezervativul se rupe în timpul actului sexual, atunci când diafragma alunecă de la locul ei în timpul contactului sexual, după un viol sau atunci când are loc un contact sexual neprotejat. Pilula contraceptivă de urgenţă, care se mai numeşte şi "pilula de a doua zi", are de obicei efect dacă este luată într-un interval de 72 de ore după contactul sexual neprotejat, reducând posibilitatea apariţiei sarcinii. Nu este recomandat totuşi ca pilulele contraceptivele de urgenţă să fie folosite ca o metodă de contracepţie permanentă, pentru că nu au aceeaşi eficienţă ca această din urmă metodă. În plus, din cauza conţinutului ridicat de hormoni, medicii recomandă folosirea acestei metode de contracepţie doar în cazuri extreme şi nu mai mult de două ori pe an.

 

 

Mod de utilizare.

Pilula de a doua zi conţine doze ridicate din aceiaşi hormoni ce intră în compoziţia pilulelor contraceptive permanente, această doză de hormoni având acţiune doar dacă este folosită imediat.

Trebuie să ştiţi însă că, evident aceste pilule de urgenţă nu au efect în a întrerupe o sarcină deja existentă.

Contracepţia de urgenţă presupune înghiţirea a două doze de pilule, fiecare conţinând o anumită combinaţie de estrogen şi progestin, care se iau la un interval de fix 12 ore una după cealaltă. Prima doză trebuie luată în termen de cel mult 72 de ore după un contact sexual neprotejat.

Există anumite studii care arată că aceste pilule pot avea efect şi dacă sunt luate după acest "prag" (până la maximum 120 de ore după), însă cel mai mare grad de eficienţă apare dacă sunt luate în primele 72 de ore. Pilulele contraceptive de urgenţă se eliberează în farmacii fără reţetă şi au o eficienţă de până la 75%, uşor crescută dacă pilula se ia în primele 24 de ore după raportul sexual.

 

 

Efecte secundare.

La fel ca în cazul oricărui produs medicamentos, şi pilula de a doua zi poate produce anumite efecte secundare, dintre acestea cele mai des întâlnite fiind durerile de cap, greaţa, durere la nivelul sânilor şi sângerările vaginale neregulate. Însă este la fel de adevărat că, în cazul acestor pilule, cel mai serios efect secundar poate fi chiar apariţia sarcinii, lucru ce se poate întâmpla dacă aţi luat pastila după mai mult de 24 de ore de la contactul sexual sau dacă au avut loc mai multe raporturi sexuale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Generalităţi despre pilula contraceptivă de urgenţă.
 Vizualizări articol: 1572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Generalităţi despre pilula contraceptivă de urgenţă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei