Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2008 - Anul XIII, nr. 132 (3813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Conţinutul de nicotină din unghii prezice riscul de maladii cardiace

Conţinutul de nicotină din unghiile degetelor picioarelor poate prezice, în cazul femeilor, riscul ca acestea să dezvolte o maladie cardiacă, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, publicat de American Journal of Epidemiology şi preluat de Reuters.

Analiza unghiilor picioarelor "poate constitui un test util pentru identificarea riscurilor, mai ales în circumstanţele în care nu se cunoaşte istoricul fumatului", a indicat medicul Wael K. Al-Delaimy, de la Universitatea California din San Diego, autorul studiului.

Biomarkerii expunerii la fumat, precum nivelul de cotinină (un produs rezultat din descompunerea nicotinei) din urină sau sânge, reflectă doar expunerea din ultimele zile care precedă analizele. Pentru că unghiile degetelor picioarelor cresc lent, acestea oferă informaţii constante pe termen mai lung despre expunerea la fumat.

La studiu, care s-a desfăşurat între anii 1982 şi 1998, au participat 62.641 de femei, angajate în sistemul de sănătate american, incluse în Nurses' Health Study.

 

Avertizări.

Femeile cu cel mai mare nivel de nicotină în unghii erau mai slabe, mai puţin active, consumau mai mult alcool, prezentau mai mari probabilităţi să sufere de hipertensiune sau diabet şi aveau în familie mai multe cazuri de infarct faţă de femeile cu un nivel mai scăzut de nicotină în unghii.

Cele 905 femei care au fost diagnosticate pe parcursul studiului cu o maladie cardiacă aveau în unghii un nivel de două ori mai mare de nicotină faţă de femeile care nu sufereau de astfel de boli.

După ce cercetătorii au luat în calcul şi alţi factori de risc, aceştia au descoperit că femeile care prezentau în unghii cel mai mare nivel de nicotină prezentau de patru ori mai multe riscuri de maladii cardiace faţă de cele care prezentau în unghii cel mai mic nivel de nicotină.

Studiul sugerează că măsurarea nivelului de nicotină din unghiile picioarelor "poate îmbogăţi informaţiile despre expunerea la nicotină şi contribui la o mai bună înţelegere a bolilor asociate fumatului", spun cercetătorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conţinutul de nicotină din unghii prezice riscul de maladii cardiace.
 Vizualizări articol: 670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conţinutul de nicotină din unghii prezice riscul de maladii cardiace0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei