Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iun 2008 - Anul XIII, nr. 129 (3810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru o preparare mai sănătoasă a legumelor

Consumul de legume este benefic pentru sănătate, însă acestea trebuie preparate astfel încât să se conserve vitaminele, mineralele şi fibrele.

Doctorul nutriţionist francez Caroline Le Marchand-Duros explică cele mai sănătoase modalităţi de a prepara legumele pentru a le conserva calitatea nutriţională.

 

Nutrienţii şi rolul lor

Familia fructelor şi legumelor aduce organismului micronutrienţi esenţiali echilibrului: vitamine, minerale şi fibre alimentare. Fiecare dintre aceşti nutrienţi îndeplineşte un anumit rol în organism. Dacă lipseşte o singură vitamină, întregul echilibru este distrus. De exemplu, vitamina C este antioxidantă, antiinfecţioasă şi antialergică. Reduce toxicitatea anumitor factori poluanţi, creşte potenţialul de acţiune al vitaminei B9 şi permite fierului să fie mai bine absorbit în organism.

 

Limitarea stocării şi a timpului de spălare

- Înainte de prepararea legumelor trebuie limitate pierderile de elemente nutritive din timpul stocării. De exemplu, cartofii stocaţi mai mult de trei luni pierd 50% din vitamina C. Legumele păstrate la frigider îşi pierd după câteva zile vitaminele uşor destructibile. Este recomandat ca fructele şi legumele proaspete să fie consumate în 24 – 48 de ore de la cumpărare.

- Spălarea provoacă pierderea de micronutrienţi. Vitaminele C şi B se pierd dacă legumele sunt ţinute mult timp în apă. Este suficientă simpla spălare sub robinet, cu apă la presiune joasă.

 

Cea mai bună metodă de a prepara legumele este baia de aburi

Căldura distruge vitaminele fragile proporţional cu timpul de coacere şi temperatura. Prepararea rapidă la aburi este cea mai bună metodă de a conserva calităţile nutriţionale ale legumelor, dar şi savoarea acestora.

Câteva trucuri practice:

- Apa în care au fost preparate legumele se poate utiliza la gătit (sosuri, sucuri, vinegrete), deoarece conţine minerale şi vitamine dizolvate.

- Consumaţi regulat legume crude pentru că au un conţinut maxim de micronutrienţi.

- Cartofii se prepară în coajă pentru că astfel vor pierde mai puţine vitamine.

- Prepararea legumelor se face în apă fierbinte, aceasta permiţând coagularea zaharurilor de la suprafaţă care formează un strat de protecţie ce împiedică pierderea mare a micronutrienţilor.

- Legumele se prepară "al dente" pentru a li se conserva elementele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pentru o preparare mai sănătoasă a legumelor.
 Vizualizări articol: 582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pentru o preparare mai sănătoasă a legumelor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei