Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 apr 2008 - Anul XIII, nr. 99 (3780)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tensiunea arterială este influenţată de alimentaţie

Cercetătorii care au realizat harta mondială a metabolismului uman au descoperit nişte compuşi din urină care arată diferenţe surprinzătoare ce influenţează tensiunea arterială, determinate nu de gene, ci de alimentaţie şi de bacteriile din intestine, informează Reuters.

Jeremy Nicholson, de la Imperial College din Londra, coordonatorul studiului, publicat în revista Nature, spune că descoperirea poate ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente care să regleze tensiunea arterială.

Cercetătorii au analizat mostre de urină prelevate de la 4.630 de persoane din SUA, Marea Britanie, Japonia şi China şi au descoperit asocieri surprinzătoare cu diferenţele de tensiune arterială.

"La un capăt al lumii metabolice avem oamenii din sudul Chinei şi la celălalt capăt avem oamenii din Corpus Christi, Texas", a spus Nicholson. "Şi putem cartografia geografic tiparele metabolice", a adăugat acesta.

"Marea Britanie este cel de-al «51-lea stat», pentru că se aseamănă cu mijlocul Americii. Stilul nostru de viaţă, dietele alimentare şi amestecurile rasiale sunt similare în multe sensuri celor din America", a spus cercetătorul.

 

Dieta alimentară şi stilul de viaţă.

Tiparele nu par a fi influenţate de gene, a indicat Nicholson, ci de dieta alimentară, stilul de viaţă şi de microorganismele din intestine. Bacteriile din intestinele subţire şi gros ajută la digerarea şi descompunerea hranei şi studii anterioare au sugerat că oamenii şi microorganismele din intestinele lor au o adevărată relaţie de simbioză.

Unii dintre compuşii produşi de bacterii au efect de medicament, a indicat Nichols.

Cercetătorii au analizat aceşti produşi de sinteză, numiţi metaboliţi, din urina umană pentru a vedea eventuale asocieri cu diferenţele de tensiune arterială. Specialiştii au descoperit până în prezent patru astfel de compuşi, însă spun că nu şi-au terminat cercetările. Unul dintre compuşi este acidul formic, care ar putea fi implicat în procesarea clorurii de sodiu în rinichi. Cercetătorii cred că dacă pot influenţa metabolismul acidului formic, pot modifica şi tensiunea arterială.

 

Excesul de sare.

Aproximativ un miliard de persoane suferă de hipertensiune arterială (peste 14/9 milimetri coloană de mercur (mm Hg), care poate produce infarct, accident cerebral sau insuficienţă renală.

Cea mai comună cauză a creşterii tensiunii arteriale o constituie excesul de sare, însă o dietă bogată în legume şi anumite minerale, asociată sportului, poate contribui la scăderea acesteia.

Cercetătorii au mai descoperit că nivelurile înalte de alanină (aminoacid) din urină contribuie la creşterea tensiunii arteriale. De asemenea, s-a mai descoperit că persoanele care mănâncă multă carne şi alte produse animale prezintă în organism niveluri ridicate de alanină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tensiunea arterială este influenţată de alimentaţie.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Tensiunea arterială este influenţată de alimentaţie3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sanatate maxima trimis de
(26 apr 2008, 22:14:24
paste fericit

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei