Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mar 2008 - Anul XIII, nr. 70 (3751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Detoxifiere cu salate de primăvară

Spanacul, ştevia şi salata verde sunt câteva dintre verdeţurile recomandate de nutriţionişti datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale

O dată cu venirea primăverii şi a începutului perioadei de post, majoritatea persoanelor se îndreaptă către meniurile bogate în verdeţuri şi crudităţi de sezon. După o perioadă în care organismul a fost obişnuit cu o dietă monotonă, bazată pe proteine de carne şi rădăcinoase, legumele proaspete şi verdeţurile vin să înlăture carenţele alimentaţiei de iarnă, prin aportul de vitamine şi minerale. Legumele şi verdeţurile ajută la eliminarea toxinelor din organism, dar şi la refacerea echilibrului energetic.

Din acest motiv, fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne recomandă să includem zilnic în meniu verdeţurile de primăvară, precum spanacul, salata verde, urzica, loboda şi ştevia, ca principale tonice naturale.

1. Spanacul este apreciat, în egală măsură, pentru valoarea alimentară şi pentru calităţile sale terapeutice. Prin conţinutul bogat în săruri minerale - potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, zinc, vitamine - A, E, C şi complexul vitaminic B şi lipide, spanacul este considerat un excelent medicament, recomandat în tratamentul a peste 60 de afecţiuni, de la bolile de piele, tuberculoză, astm bronşic, astenie fizică şi nervoasă, demineralizări, cardiopatie ischemică, hipertensiune, insuficienţă pancreatică, ate­roscleroză, diabet zaharat până la reumatism, obezitate şi anemie.

Pentru a-şi păstra calităţile terapeutice, spanacul se foloseşte crud, sub formă de salată sau de suc. Sucul de spanac poate fi combinat cu suc de mere sau de lămâie. Zilnic, se poate consuma o cantitate de 600 ml de suc de spanac, înaintea meselor principale.

2. Salata verde este u­nul dintre puţinele alimente naturale cu gust amărui. Ea conţine proteine, hidraţi de carbon, magneziu, potasiu, calciu, zinc, numeroase vitamine (A, C, E, K, complexul de vitamine B). Din acest motiv, frunzele salatei au proprietăţi terapeutice foarte valoroase. Dieta cu salată crudă este indică în combaterea a numeroase afecţiuni reumatice, renale, respiratorii, dermatologice, precum şi în tratarea diabetului zaharat, a dischineziei biliare, a insomniilor, obezităţii şi a gripei.

3. Urzica este men­ţio­nată în medicina tra­diţională ca o "regină a verdeţurilor" datorită vastei recomandări terapeutice. Cercetările recente au confirmat rolul acestei plante în prevenirea mai multor afecţiuni: virale, circulatorii, gastrice, renale, hepatice, pulmonare, gripă, hemoragii, colici, artrită, oboseală, obezitate şi ulcer duodenal.

Sucul de urzică, în amestec cu alte sucuri de legume şi fructe, câte 100 g pe zi, este un remediu excelent în anemiile severe. În cantităţi mai mici, câte 2-3 linguriţe pe zi, acest suc este administrat ca diuretic în boli de rinichi şi în hemoragii.

4. Loboda de ­gră­dină este o plantă diu­retic-depu­rativă, re­mi­ne­ralizantă şi vitamini­zantă. De aceea, re­co­mandările terapeutice sunt asemănă­toare cu ale spanacului. În medicina populară, loboda continuă să fie inclusă în terapia afecţiunilor hepatice, renale, dermatologice şi în anemii.

5. Ştevia este apreciată pentru proprietăţile depurative, tonice, antiascorbice - conţine multă vitamina C şi remineralizante - datorate cantităţilor importante de săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier) prezente în compoziţia sa. Nutriţioniştii recomandă dieta cu ştevie în tratamentul a peste 50 de afecţiuni: dermatologice, hepatice, hematologice, diabet, reumatism, tuberculoză, ulcer şi tuse.

Sursa: www.adevarul.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Detoxifiere cu salate de primăvară.
 Vizualizări articol: 564 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Detoxifiere cu salate de primăvară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei