Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2008 - Anul XIII, nr. 39 (3720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Excesul de greutate creşte riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer

Excesul de greutate contribuie la creşterea riscului de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer, potrivit concluziilor unui studiu ştiinţific care va fi publicat, sâmbătă, de revista britanică The Lancet, informează AFP.

Rezultatele vin în completarea unui studiu publicat în octombrie 2007 de World Cancer Research Fund International, care stabilea că "menţinerea unei greutăţi normale pe tot parcursul vieţii ar putea fi una dintre principalele metode de a preveni cancerul".

Andrew Renehan (Universitatea din Manchester, Marea Britanie) şi colegii săi au trecut în revistă 141 de studii - totalizând 282.000 de cazuri - pentru a încerca să determine consecinţele unei creşteri a indicelui de masă corporală (IMC - greutatea împărţită la dublul înălţimii) asupra riscului de a dezvolta 20 de tipuri de cancer.

Specialiştii vorbesc de exces ponderal atunci când IMC se situează între 25 şi 30. Dacă IMC depăşeşte 30, atunci se vorbeşte despre obezitate.

Cercetătorii au demonstrat că o creştere de 5 puncte a IMC (corespunzătoare unei creşteri în greutate de aproximativ 15 kg la bărbaţi şi de 13 kg la femei) contribuie, în cazul bărbaţilor, la mărirea cu 52% a riscurilor de cancerului esofagian, cu 33% a riscurilor de cancer tiroidian şi cu 24% a probabilităţilor de cancere la colon şi renal.

În ceea ce priveşte femeile, o creştere cu 5 puncte a IMC-ului măreşte cu 59% riscul de cancere uterin şi la vezica biliară, cu 51% riscul de cancer esofagian şi cu 34% riscul de cancer renal.

Cercetătorii au mai descoperit asocieri mai puţin importante între creşterea IMC-ului şi cancerele rectal şi al pielii, în rândul bărbaţilor, şi tiroidian şi de colon, în rândul femeilor. De asemenea, creşterea în greutate este asociată cu leucemia, mielomul multiplu şi limfomul malign non hodgkin.

Cercetătorii sunt de părere că, în măsura în care proporţia fumătorilor - tabagismul era considerat principala cauză a apariţiei cancerului în ţările dezvoltate - tinde să se diminueze, excesul ponderal ar putea să devină cel mai important factor de risc asociat cu cancerul.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Excesul de greutate creşte riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer.
 Vizualizări articol: 926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Excesul de greutate creşte riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi... Citeşte