Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 ian 2008 - Anul XIII, nr. 24 (3705)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sedentarismul accelerează procesul de îmbătrânire

Persoanele care fac mai mult sport în timpul liber par cu cu zece ani mai tinere din punct de vedere biologic decât cele sedentare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, preluat de AFP.

La studiu au participat 2.401 perechi de gemeni, bărbaţi şi femei. Subiecţii au oferit informaţii despre nivelul de activitate fizică efectuată, statutul socio-economic şi statutul de fumător. De asemenea, cercetătorii au prelevat mostre de ADN de la fiecare subiect pentru a examina lungimea telomerilor din globulele albe.

Telomerii sunt markeri ai îmbătrânirii biologice care se găsesc în toate celulele şi care au rolul de a proteja cromozomii. Mai precis, telomerii sunt pachete de ADN plasate la capetele cromozomilor care au rolul de a împiedica dezintegrarea acestora, respectiv de a întârzia procesul îmbătrânirii. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, telomerii devin din ce în ce mai scurţi, celulele nu mai sunt protejate şi, în cele din urmă, mor. Se estimează că lungimea telomerilor se reduce, în medie, anual, cu 21 de nucleotide sau unităţi structurale.

Telomerii din mostrele prelevate de la persoanele care au efectuat mai puţină activitate fizică în timpul liber erau mai scurţi decât cei ai subiecţilor care făceau mai mult sport, au constatat cercetătorii.

Profesorul Lynn Cherkas, coordonatorul studiului, a indicat că asocierea dintre lungimea telomerilor şi nivelul de activitate fizică rămâne semnificativă chiar şi după ce s-a ţinut cont de factori de risc precum indicele de masă corporală (IMC), statutul de fumător, statutul socio-economic şi nivelul de activitate fizică de la slujbă. Subiecţii mai activi aveau telomeri cu lungime comparabilă cu cea înregistrată la persoanele mai tinere cu zece ani.

Cercetătorii cred că activitatea fizică previne un proces natural numit stres oxidativ, care afectează şi ucide celulele şi, implicit, contribuie la îmbătrânire.

Cercetătorii sunt de părere că activitatea fizică moderată, efectuată timp de 30 de minute, de cinci ori pe săptămână, poate contribui la menţinerea sănătăţii organismului şi preveni îmbătrânirea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sedentarismul accelerează procesul de îmbătrânire.
 Vizualizări articol: 799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sedentarismul accelerează procesul de îmbătrânire0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos de ardei iute cu nuci 1 lingură feliuţe de ardei iute1 linguriţă chimen măcinat300g nuci măcinate300g pesmet 2 linguri ulei de măsline2 linguri zeamă de lămâie1/2 linguriţă zahăr50ml suc de roşii1/2 linguriţă ienibahar măcinat fin2 ardei graşi sau capia1 leg.... Citeşte