Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 ian 2008 - Anul XIII, nr. 15 (3696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Somnul de după amiază ajută memoria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Somnul din timpul zilei face minuni pentru memorie, ajutând la stocarea în creier a amintirilor efemere din memoria pe termen lung, acesta este rezultatul unui nou studiu realizat recent de cercetătorii israelieni.

Avi Karni, specialist în probleme cerebrale, profesor în cadrul Universităţii Haifa din Israel, susţine că un pui de somn de o oră şi jumătate poate ajuta la consolidarea celor mai multe amintiri de acest fel. "Încă nu cunoaştem exact mecanismul procesului de memorare care are loc în timpul somnului, însă rezultatele cercetărilor pe care noi le-am făcut sugerează posibilitatea ca somnul să grăbească stabilizarea amintirilor", a explicat Avi Karni. El a mai adăugat că este posibil ca în viitor acest proces de consolidare a amintirilor să fie realizat artificial.
Memoria pe termen lung se referă la amintirile care rămân timp de ani de zile, ca de exemplu amintirea unui accident prin care am trecut sau abilitatea de a cânta la pian sau de a juca fotbal. Karni, care este co-autor al studiului publicat în revista de medicină Nature Neuroscience, a instruit participanţii la experiment să înveţe o suită de sunete realizate cu ajutorul pocnetelor din degete, apoi a împărţit subiecţii în două grupuri. Cei dintr-un grup au dormit timp de o oră, ceilalţi nu. S-a constatat că până seara persoanele care dormiseră după amiaza îşi îmbunătăţiseră considerabil aptitudinea de a reproduce secvenţa de sunete, spre deosebire de ceilalţi. "A doua zi, după somn, subiecţii din ambele grupuri se aflau la acelaşi nivel, dar cei care au dormit după amiaza au avut o evoluţie mai rapidă decât cei care au fost treji", a declarat Karni.

O altă etapă a studiului a constat în încercarea de a demonstra că un pui de somn de o oră şi jumătate în timpul zilei ajută foarte bine procesul de întipărire a amintirilor pe termen lung. "Somnul din timpul zilei poate scurta durata în care amintirile pe termen lung devin neafectate de interferenţă şi de uitare. Creierul uman poate consolida amintirile în timpul unui pui de somn de o oră jumătate mai bine decât o face în timpul unui somn de şase sau opt ore", a explicat Avi Karni.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Somnul de după amiază ajută memoria.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Somnul de după amiază ajută memoria5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Şniţele prahovene 2 porţii – 40 minute500g carne de porc sau viţel slabă2 felii caşcaval2 felii şunca tip Praga1 cutie ciuperci (mică)2 linguri pastă de roşii1 ou3 linguri făină250g pesmet2 cepe potrivite1 linguriţă oregano 1 linguriţă boia de ardei dulce1... Citeşte