Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2008 - Anul XIII, nr. 11 (3692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

False mituri din lumea medicinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oamenii de ştiinţă au luat "la puricat" vechi teorii populare, precum consumul a doi litri de apă pe zi, o adevărată mană cerească pentru sănătate, sau că ne folosim doar 10 la sută din capacitatea cerebrală, şi au demonstrat că lucrurile nu stau tocmai cum am crezut.

Teorii demontate.
O veche vorbă din bătrâni spune că repetiţia este mama învăţăturii, astfel că nu este de mirare că după ce li s-au repetat ani la rând aceleaşi teorii, chiar dacă de către nespecialişti, oamenii au tendinţa să ia în serios lucrurile şi să creadă că acestea sunt adevărate.

Cam aşa stau lucrurile în cazul unor teorii pe care le auzim zilnic, conform cărora dacă bem doi litri de apă pe zi, avem o sănătate de fier, sau că omul foloseşte doar 10 la sută din creier, ori că dacă vrem un păr bogat, trebuie să ne tundem la chelie. Oricât ar părea de incredibil, lucrurile nu stau tocmai aşa. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu dat publicităţii de British Medical Journal, care dezminte multe convingeri din popor care au ajuns să facă parte din teoriile de bază ale colectivităţii şi chiar ale medicilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Indiana s-au distrat dezminţind unele dintre aceste "legende metropolitane", luând la răsfoit toate publicaţiile ştiinţifice în care ar fi apărut eventuale studii cu privire la astfel de ipoteze. "Am fost şi noi surprinşi să constatăm că sunt mituri false, pentru că sunt lucruri care deseori sunt recomandate pacienţilor", a explicat Aaron Carroll, unul dintre autorii studiului.

Credinţe din bătrâni.
Primul mit "desacralizat" este cel care se referă la cei doi litri obligatorii de apă necesari pentru sănătate, una dintre principalele indicaţii ale dietologilor din toată lumea. În realitatea, singura atestare documentară cu privire la această teorie este din 1945, mai precis fiind vorba de o recomandare din partea "Nutrition Council" din Statele Unite. Însă indicaţia respectivă vorbeşte despre lichide în general şi nu doar despre apă. "Cantitatea indicată de doi litri include şi apa din alimente sau din băuturi precum cafeaua", a explicat Rachel Vreeman, co-autoare a studiului.

O altă legendă metropolitană, la fel de răspândită printre medici, este cea conform căreia oamenii ar folosi doar zece la sută din propriul creier. În ciuda faptului că astăzi este posibilă monitorizarea funcţionării materiei cenuşii în timp real graţie rezonanţei magnetice, care nu a identificat până acum vreo zonă cerebrală inactivă, această teorie continuă să fie crezută chiar şi de către mulţi specialişti. "Acest mit datează de la începutul secolului XX şi foarte probabil el se "datorează" ingeniozităţii unor comercianţi care vindeau diferite substanţe, precum uleiul de şarpe, care, după spusele lor, mărea capacitatea cerebrală", au explicat autorii.

Adevăruri dincolo de moarte.
O altă teorie, şi ea veche de când lumea, este vehiculată mai ales în povestirile de groază, astfel că specialiştii americani nu au reuşit să îi descopere originea. Este vorba de teoria convingerea că părul şi unghiile continuă să crească şi la câteva zile după moarte. "În realitate, este vorba de o iluzie optică provocată de faptul că atunci când murim, ţesuturile corpului încep să se deshidrateze, pielea se retrage şi ca atare unghiile sunt mai vizibile", a explicat Carroll. În opinia specialiştilor, un lucru similar se întâmplă şi în cazul podoabei capilare a oamenilor încă în viaţă, care contrar a ceea ce se credea, nu creşte mai bogată şi mai sănătoasă atunci când ne tundem la zero. Ba chiar dimpotrivă. Un studiu ştiinţific realizat din 1928 demonstrează fără umbră de dubiu că tunsoarea nu are nici un efect asupra părului. Legenda a luat naştere tocmai din cauza faptului că aparent părul tocmai tuns pare mai rezistent şi mai sănătos. Printre celelalte legende "desacralizate" de autorii studiului se află şi cea conform căreia lumina slabă afectează ochii sau cea potrivit căreia carnea de curcan induce somnolenţă, teorie răspândită mai ales dincolo de Ocean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului False mituri din lumea medicinei.
 Vizualizări articol: 1230 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
False mituri din lumea medicinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sardele în crustă de cartofi 4 porţii – 45 minute 8 sardele mari600g cartofi100g unt2 ouă1 lămâie± sare, piper Curăţaţi peştele, spălaţi-l, scurgeţi-l de apă şi presăraţi-l cu sare şi piper. Curăţaţi cartofii, spălaţi-i şi daţi-i pe răzătoarea mare.... Citeşte