Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 ian 2008 - Anul XIII, nr. 9 (3690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sorbitolul din guma de mestecat poate provoca diaree

Sorbitolul, un îndulcitor artificial prezent mai ales în guma de mestecat, poate provoca diaree şi pierdere în greutate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani, publicat, vineri, în British Medical Journal şi preluat de AFP.

Specialiştii de la departamentul de gastroenterologie de la Universitatea Charité din Berlin, au avut ca pacienţi două persoane suferind de probleme intestinale şi diaree gravă.

Unul dintre aceştia, o femeie în vârstă de 21 de ani, suferind de diaree şi dureri abdominale de opt luni, a slăbit 11 kilograme şi cântărea, la momentul internării, 41 de kilograme. Celălalt pacient, un bărbat în vârstă de 46 de ani, a pierdut într-un an 22 de kilograme, o cincime din greutatea pe care o avea.

Analizele medicale au dat rezultate normale, cu excepţia faptului că nivelurile de potasiu şi sodiu erau foarte ridicate. După ce au pus pacienţilor întrebări despre alimentaţia lor, medicii au aflat că femeia consuma zilnic între 18 şi 20 de grame de sorbitol (o gumă de mestecat fără zahăr conţine 1,25 grame), în timp ce bărbatul consuma zilnic aproximativ 20 de gume de mestecat fără zahăr şi până la 200 de grame de dulciuri conţinând îndulcitori artificiali, adică aproximativ 30 de grame de sorbitol.

Renunţarea la îndulcitorii artificiali a dus la dispariţia rapidă a acestor simptome.

Sorbitolul (E420), explică medicii, aparţine unei familii de îndulcitori dintre care mulţi sunt utilizaţi ca laxative. În doze mari, acesta poate provoca tulburări nutriţionale severe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sorbitolul din guma de mestecat poate provoca diaree.
 Vizualizări articol: 1194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sorbitolul din guma de mestecat poate provoca diaree5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ficăţei de pui cu mere 4 porţii - 40 minute 600g ficăţei de pui500g mere150g slănină afumată1 ceapă mare150ml vin alb sec1 lingură făinăun vârf de cuţit maghiran uscat± sare, piper Curăţaţi şi spălaţi ficăţeii, daţi-i prin făină, apoi... Citeşte