Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu

Cercetătorii au descoperit modul de transmitere a gripei aviare de la om la om

Virusul H5N1 al gripei aviare, care a ucis 216 persoane din 348 infectate pe parcursul ultimilor cinci ani, se fixează pe receptori situaţi în sistemul respirator inferior şi nu pe mucoasele situate în gât şi nas, aşa cum se întâmplă cu virusurile gripale umane, informează AFP.

Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT), publicat în revista Nature Biotechnology, transmiterea virusului H5N1 de la om la om depinde de capacitatea acestuia de a se fixa în gât şi în nas, de unde este proiectat la alţi indivizi prin intermediul tusei sau strănutului.

Echipa de cercetători, coordonată de profesorul Ram Sasisekharan, a demonstrat că virusul din familia H5, care afectează păsările mai uşor decât oamenii, se fixează, în general, pe lanţuri de glican (receptori) de formă conică de pe celulele din sistemul respirator, în timp ce virusurile din familia H1 şi H3, care afectează mai mult oamenii, se fixează pe receptori în formă de umbrelă.

În organismul uman, glicanii de formă conică se găsesc pe căile respiratorii inferioare, unde virusul pătrunde mai greu şi de unde îi este dificil să se transmită, în timp ce lanţurile de glican în formă de umbrelă se găsesc în nas şi gât.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se teme ca epizootia de gripă aviară să nu se transforme într-o pandemie devastatoare, în urma unei mutaţii a virusului H5N1 care ar îmbunătăţi modul de transmitere a acestuia de la om la om.

Dacă gripa normală ucide cam 500.000 de persoane la nivel mondial, o epidemie de gripă aviară ar provoca mult mai multe victime, sistemul imunitar uman, dar şi vaccinurile existente pe piaţă fiind mult mai puţin pregătite pentru a face faţă.

Un exemplu în acest caz este gripa spaniolă, care a apărut la sfârşitul primului război mondial şi care a provocat moartea a zeci de milioane de persoane.

Descoperirea cercetătorilor ar putea permite identificarea mai rapidă a tulpinilor de virus capabile să atace căile respiratorii la om.

"Acest lucru ne poate ajuta să supraveghem virusul gripei aviare şi să îmbunătăţim intervenţiile terapeutice atât pentru gripa aviară cât şi pentru gripa sezonieră", a explicat Sasisekharan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii au descoperit modul de transmitere a gripei aviare de la om la om.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii au descoperit modul de transmitere a gripei aviare de la om la om0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CARE ESTE LECUL trimis de
( 8 ian 2008, 23:00:02
CE SI CARE ESTE LECUL???????????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte