Medicii trebuie să ia în calcul greutatea corporală atunci când interpretează rezultatele cancerului la prostată, pentru că obezitatea poate denatura rezultatele, potrivit unui studiu american preluat de BBC.
Persoanele obeze au o cantitate mai mare de sânge în corp, de aceea concentraţia antigenului specific prostatic, un marker al acestei boli, este mai scăzută, potrivit autorilor acestui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, la care au participat 14.000 de pacienţi.
Acest lucru poate explica de ce bărbaţii obezi par să dezvolte o formă mai agresivă de cancer, de vreme ce tumorile sunt depistate mai târziu.
Testul de depistare a antigenului specific prostatic (ASP) este unul lipsit de acurateţe.
Aproape o treime din bărbaţii care au în organism un nivel crescut de ASP nu au cancer şi sunt supuşi inutil unor teste invazive de depistare a bolii.
Totuşi, multe cazuri de cancer nu pot fi depistate prin intermediul acestui test, spun cercetătorii americani.
„Ştim de mai multă vreme că bărbaţii obezi tind să aibă niveluri mai joase de ASP faţă de bărbaţii cu o greutate normală, dar studiul nostru scoate în evidenţă motivul pentru care se întâmplă acest lucru şi nevoia de a lua în calcul greutatea corporală la interpretarea rezultatelor”, a spus profesorul Stephen Freedland, specialist urolog la Duke Prostate Center.
„Dacă nu facem acest lucru vom, rata anual multe cazuri de cancer”, a adăugat acesta.
Bărbaţii care suferă de obezitate morbidă prezintă concentraţii de ASP cu 21% mai mici decât cei cu greutate normală.
Cercetătorii spun că această descoperire poate avea aplicaţii mai largi, putând fi importată şi în interpretarea altor boli, care afectează atât femeile cât şi bărbaţii.
Numai în Marea Britanie, cancerul la prostată este responsabil pentru 13% dintre decesele provocate de cancer înregistrate în rândul bărbaţilor. Cancerul la prostată se situează pe locul al doilea în topul maladiilor letale, după cancerul pulmonar.