Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 dec 2007 - Anul XII, nr. 290 (3660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alarmă

Prăjelile dublează riscul de cancer la femei

O substanţă formată în timpul prăjirii, coacerii sau frigerii alimentelor, acrilamida, poate dubla riscul de cancer la ovarian sau uterin, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi şi publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, informează BBC.

Semnal de alarmă.

În urmă cu cinci ani, cercetătorii au stârnit vâlvă când au spus că multe alimente gătite conţin acrilamidă, un factor care poate declanşa apariţia cancerului.

Noul studiu, la care au participat 62.000 de femei, a stabilit o legătură clară între consumul de acrilamidă şi incidenţa cancerelor ovarian şi uterin.

Acrilamida se găseşte în alimente gătite, precum pâine, cereale, cafea, carne, cartofi, preparate la cuptor, grătar, în ulei sau la cuptor, spun cercetătorii de la Universitatea din Maastricht, autorii studiului.

Riscuri crescute.

Studiul a scos la iveală faptul că participantele la studiu care au consumat cea mai mare cantitate de acrilamidă au prezentat de două ori mai multe riscuri de a dezvolta cancer ovarian sau uterin faţă de cele care au consumat cele mai mici cantităţi de acrilamidă.

Cea mai mare cantitate de acrilamidă a fost echivalentă cu un pachet de gustări din orez expandat, o jumătate de pachet de biscuiţi sau o porţie de chipsuri pe zi.

În prezent, Uniunea Europeană sfătuieşte populaţia să evite pâinea prăjită sau chipsurile, pentru că acestea conţin niveluri mari de acrilamidă. Se recomandă alimentele gătite acasă, care conţin cantităţi mai mici de acrilamidă decât cele din alimentele procesate, de tip fast food şi din restaurante.

Greu de evitat.

Numai în Marea Britanie, anual sunt înregistrate 6.400 de decese provocate de cancerul uterin şi 7.000 de morţi provocate de cancerul ovarian, una dintre cele mai mari rate din Europa.

Un purtător de cuvânt de la Food Standards Agency (agenţia de control al alimentelor din Marea Britanie) a declarat că este imposibil de evitat total consumul de acrilamidă. Această substanţă se formează în mod natural în unele alimente şi este imposibil de urmat o dietă echilibrată în care să nu existe această substanţă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prăjelile dublează riscul de cancer la femei.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prăjelile dublează riscul de cancer la femei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui Umplut 4 porţii  90 minute 1 pui 100ml ulei200g ficăţei de pui150g caşcaval4 linguri pesmet1 ou1 linguriţă rasă scorţişoară pudră4 cuişoare2 fire rozmarin1 lămâie± sare, piper Curăţă puiul, pârleşte-l la... Citeşte