Două porţii de cereale integrale consumate zilnic pot reduce cu 50% riscul de a dezvolta un cancer la pancreas, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în American Journal of Epidemiology şi preluat de Daily Mail.
Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit că o dietă bogată în cereale integrale, orez brun, pâine integrală etc. poate reduce substanţial riscul de cancer la pancreas.
La studiu au participat peste 2.000 de bărbaţi şi femei.
Persoanele care au consumat zilnic cel puţin două porţii de cereale integrale – echivalentul unei ceşti de orez brun sau terci de ovăz sau două felii de pâine integrală – au prezentat cu 40% mai puţine riscuri de a dezvolta boala faţă de cei care s-au limitat la o porţie zilnică.
Cercetătorii au mai remarcat că persoanele care au consumat zilnic 26,5 grame de fibre au prezentat cu 35% mai puţine riscuri de a dezvolta un cancer la pancreas faţă de cei care au consumat zilnic doar 15,6 grame.
Specialiştii cred că această dietă ar putea preveni şi alte tipuri de cancer, dar acest lucru trebuie, în prealabil, testat. Se ştie însă, deja, că cerealele integrale pot preveni diabetul şi maladiile cardiace.
Riscul de cancer la pancreas creşte din cauza consumului de cereale rafinate şi îndulcite – de exemplu, 2 – 3 porţii de gogoşi pe săptămână.
Cancerul la pancreas este responsabil, anual, numai în Marea Britanie, de decesul a 7.000 de persoane. 95% dintre pacienţi mor în primii doi ani de la diagnostic. Anual, în această ţară sunt diagnosticate 6.990 de noi cazuri. Rata medie de supravieţuire de la diagnostic este 14 – 15 luni.