luni, 20 iul 2020 - Anul XXV, nr. 168 (7473)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9192 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6852 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bulz sau ciuci cu brânză pentru grătar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O surpriză plăcută la orice ieșire la grătar o putem face dacă aducem un preparat rustic pe care îl putem pregăti rapid. Pentru asta putem avea un semipreparat pe care îl putem face și cu o lună înainte, îl putem păstra congelat și îl coacem direct pe grătarul încins.

 

Avem nevoie de:

500g mălai grișat, 3 linguri griș sau făină albă, 1,2 litri apă sau lapte, o linguriță sare, 200g brânză de burduf, 300g caș sau cașcaval, 100g unt sau untură

 

Preparare:

Punem la fiert în ceaun sau o oală antiaderentă apa cu sarea. Amestecăm mălaiul cu grișul sau făina. Dacă avem un mălai măcinat mai fin nu e necesară folosirea grișului. Acesta sau făina se adaugă numai pentru că mămăliga din mălai măcinat mare iese sfărâmicioasă. Când apa clăcotește adăugăm în ploaie, amestecând mereu, tot mălaiul. Acoperim vasul cu capac și lăsăm să fiarbă 5 minute, amestecăm bine din nou, nivelăm, acoperim vasul din nou și repetăm de încă 2-3 ori. Mămăliga trebuie să fie încă moale, dar să nu curgă. Dacă mălaiul e foarte uscat și mămăliga devine foarte densă o putem subția adăugând o ceșcuță de apă clocotită, după care amestecăm bine până se absoarbe toată apa. Când mămăliga tinde să se desprindă de pe marginea oalei în timpul amestecării înseamnă că e gata. O răsturnăm cu o mișcare bruscă pe un fund de lemn și o acoperim cu o folie, ca să nu prindă crustă groasă. O lăsăm să se răcească complet, apoi îndepărtăm coaja, rupem mămăliga în 6-8 bucăți, împărțim brânza de burduf în tot atâtea părți egale. Luăm câte o bucată de mămăligă și una de brânză și le frământăm cu răbdare împreună, până sunt complet omogenizate. Facem o bilă, introducem în ea o bucată mărișoară de caș și un bob de unt și sigilăm bine locul prin care am pus cașul. Repetăm cu fiecare porție. Punem fiecare bilă în folie sau hârtie de copt și le congelăm. Când vrem să le coacem la grătar le scoatem cu o oră sau două înainte și îndepărtăm folia sau hârtia. Chiar înainte de coacere ungem fiecare bulz cu puțin unt topit sau cu untură și îl punem pe grătarul foarte încins sau chiar pe cărbuni, dacă ne place să iasă puțin ars. Trebuie să se rumenească pe toate părțile și să se usuce la exterior, dar interiorul să se topească rămânând moale. Bulzul se servește imediat, fierbinte, cu ceapă crudă zdrobită cu pumnul și sărată, alături de smântână sau lapte acru de oaie. Poate fi un fel în sine sau poate constitui o garnitură neașteptată la carnea friptă. Este un preparat gustos și foarte consistent, așa că este recomandat ca fiecare bulz să nu fie mai mare decât un pumn. Bulzul nu poate fi reîncălzit, pentru că gustul se va schimba radical.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bulz sau ciuci cu brânză pentru grătar.
 Vizualizări articol: 1991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bulz sau ciuci cu brânză pentru grătar0.05

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz sau ciuci cu brânză pentru grătar O surpriză plăcută la orice ieșire la grătar o putem face dacă aducem un preparat rustic pe care îl putem pregăti rapid. Pentru asta putem avea un semipreparat pe care îl putem face și cu o lună înainte, îl putem păstra... Citeşte