Google
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
 
marţi, 8 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 235 (7236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,7556 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,2732 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Iulius Mall Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Bostănei stecliți ( mâncare acrișoară de post)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Această mâncare de dovlecei îi va convinge probabil pe toți cei care ocolesc dovleceii pe motiv că ar fi ”leșinați” și greu de gătit gustos că nu e deloc așa. Mâncarea are o consistență asemănătoare verzei cu smântână și se poate face și cu smântână, dar și de post. Este acrișoară, gustoasă, aromată, și se potrivește atât ca garnitură pentru chiftele, cât și ca sos pentru paste ori pilaf simplu de orez. Este o mâncare veche, gătită în Ardeal și în multe locuri din Bucovina, probabil de proveniență austriacă. Versiunea sa cu smântână se face și acum ca garnitură în Austria și Germania și este numită ”zuspeis”.

 

Avem nevoie de:

Un dovlecel mare de 1,5 kg, 3 cepe medii sau 2 mari, jumătate de cană de ulei, o roșie mare, o lingură de făină albă, o legătură mare de mărar, o linguriță de cimbru, 3 linguri oțet, opțional 200g smântână pentru versiunea de frupt, sare și piper după gust

 

Preparare:

Curățăm dovlecelul de coajă și de miezul cu semințe. Radem dovelecelul pe răzătoarea cu găuri rotunde mari. Presărăm o linguriță rasă de sare și două linguri de oțet, amestecăm bine și lăsăm dovlecelul ras cam o oră, să își lase zeama. Adăugarea oțetului este tot secretul, pentru că el face dovlecii ”stecliți”, adică tari și ușor transparenți. Fără el totul va deveni la fiert un terci dezagreabil. Scurgem zeama după o oră, dar fără a stoarce efectiv dovlecelul ras. Curățăm roșia de pieliță ( o scufundăm un minut în apă clocotită și apoi în apă rece, ceea ce o face ușor de curățat). Tocăm roșia cuburi. Tocăm ceapa curățată, cât mai fin, apoi o călim în uleiul încins până devine gălbuie, fără a se arde. Punem peste ceapă roșiile și dovleceii cu tot cu zeama rămasă, cimbrul, o cană de apă caldă, apoi amestecăm bine, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă 15 minute din clipa în care clocotește. Focul va fi mediu, ca să nu se dezintegreze dovleceii și vom evita să fierbem în exces. Dizolvăm făina cu puțină apă, ca pentru orice sos. Gustăm de sare și piper, mai adăugăm o lingură de oțet în fiertură, turnăm făina dizolvată, amestecăm bine și mai lăsăm două minute să fiarbă și să dispară gustul de făină crudă. Chiar la final amestecăm mărarul tocat mărunt în mâncare, acoperim și lăsăm 15 minute să se armonizeze arimele. Dacă vrem mâncarea de frupt, dizolvăm făina cu smântână sau cu lapte înainte de a turna sosul sau servim mâncarea cu smântână pusă deasupra chiar în farfurie. În oricare dintre versiuni este surprinzător de gustoasă și nimeni nu va crede că este o banală fiertură de dovlecei... 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bostănei stecliți ( mâncare acrișoară de post).
 Vizualizări articol: 860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bostănei stecliți ( mâncare acrișoară de post)0.05

Shopping City Suceava
DAREX AUTO - Showroom Botosani
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



Optik Tataru - Cabinete Oftalmologice in Suceava
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bostănei stecliți ( mâncare acrișoară de post) Această mâncare de dovlecei îi va convinge probabil pe toți cei care ocolesc dovleceii pe motiv că ar fi ”leșinați” și greu de gătit gustos că nu e deloc așa. Mâncarea are o consistență asemănătoare verzei cu... Citeşte