Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 dec 2015 - Anul XX, nr. 281 (6093)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ciuci de poame în foi de viță (de post)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt, de fapt, niște sarmale de post. Fără carne însă și servite fără revărsări decadente de smântână, nu-și vor fi meritat deplin rangul de sarmale adevărate, așa că au rămas la statutul de ”ciuci”. Inedit la ele este faptul că, deși gătite cu fructe, nu sunt un desert, ci un fel de bază obișnuit, care unora dintre noi li se poate părea preferabil suratelor sarmale veritabile, pentru că este mai digest și se poate consuma și rece.

Avem nevoie de:

O cană de orez cu bob rotund, un măr acru mediu, două cepe, un morcov mic, 50 g stafide fără sâmburi, sare și piper după gust, 100 ml ulei, două legături de mărar, frunze de viță-de-vie congelate (20-30 de bucăți, depinde de mărimea dorită pentru ciuci), condiment pentru sarmale, sare și piper după gust, opțional: un sfert de gutuie, o lingură de nucă măcinată neîndulcită sau miez de semințe de floarea-soarelui neprăjit, o cană de borș de putină.

Preparare:

Punem frunzele de viță în apă fierbinte, fără a încerca să le desprindem una de alta. Le putem desprinde fără a se rupe după ce s-au dezghețat. Radem morcovul curățat, mărul ( și gutuia) cu tot cu coajă și trecem stafidele prin mașina de tocat. Tăiem fin ceapa și o punem la călit în ulei încins, cu condiment pentru sarmale ( în loc de sare) și piper. Când este bine călită ceapa o stingem cu morcovul și merele, adăugăm miezul ras de gutuie dacă folosim, amestecăm și adăugăm orezul, pe care îl călim la rândul său două-trei minute, apoi picurăm câte puțină apă și îl amestecăm mereu pe foc. Orezul trebuie să se umfle și să devină ușor cleios, dar să nu fie complet fiert. Adăugăm stafidele și mărarul și îl lăsăm să se răcească aproape complet. Dacă dorim un gust mai puternic, adăugăm în compoziție nuci măcinate sau semințe de floarea-soarelui. După ce este răcorită compoziția mai adăugăm sare și piper dacă e necesar și eventual puțină apă, dacă pare prea uscată, ca să nu iasă ciucii seci. Învelim câte puțin din compoziție în foi de viță, ca pentru sarmale, cu deosebirea că nu e necesar să ne străduim să le facem foarte mici. Punem pe fundul oalei frunze de viță, așezăm ciucii cu grijă, îi învelim cu alte foi, turnăm apă caldă și fierbem cu capac, la foc mare inițial, apoi la foc mic după ce au început să clocotească, cca 20-30 de minute de la primul clocot. Foile de viță conferă un gust acrișor, dar dacă dorim o savoare mai acidă ( sau dacă nu ne plac foile de viță și folosim frunze de sfeclă sau de varză dulce) putem utiliza la fiert apa combinată cu borș de putină în părți egale. Ciucii se pot consuma calzi, în puțină zeamă în care au fiert și însoțiți de mămăligă, dar sunt la fel de gustoși și reci. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciuci de poame în foi de viță (de post).
 Vizualizări articol: 7116 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciuci de poame în foi de viță (de post)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciuci de poame în foi de viță (de post) Sunt, de fapt, niște sarmale de post. Fără carne însă și servite fără revărsări decadente de smântână, nu-și vor fi meritat deplin rangul de sarmale adevărate, așa că au rămas la statutul de ”ciuci”. Inedit la ele este... Citeşte