Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 281 (8198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Vremuri grele

Viața elevilor din Regiunea Cernăuți: săli încălzite în regim de avarie, sport cu lanterna și alarme de evacuare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reporterii Monitorului de Suceava au ajuns, luni dimineață, la Școala medie Oprișeni, sat din raionul Adâncata, Regiunea Cernăuți, unde învață 320 de copii.

De aproximativ două săptămâni situația s-a înrăutățit mult și în Regiunea Cernăuți, întreruperile de energie electrică fiind tot mai dese și mai lungi, fapt care pune la grea încercare profesorii și copiii. 

Căldura este puțină, curentul electric la fel, iar copiii s-au învățat deja din păcate cu faptul că atunci când sună alarma trebuie să se adăpostească într-un subsol în care este foarte frig. 

I-am găsit în sala de clasă pe copiii de clasa I, împreună cu învățătoarea Tatiana Petrovici. Din cauză că sunt fluctuații de energie electrică, centrala funcționează în regim de avarie, iar în clase este destul de frig. Copiii par să se fi călit cu războiul și nu prea se plâng, combătând frigul cu haine în plus.

O imagine emoționantă am întâlnit la un grup de copii care jucau tenis de masă la lumina lanternei de la telefon. Toată lumea, chiar și copiii, par să fi înțeles că vremurile sunt grele și nu e cazul să se plângă.

 

”Când sună alarmele mergem toți în subsol, ne îmbrăcăm și mai bine că acolo este și mai frig și mergem în subsol”

Tatiana Petrovici, învățătoarea copiilor de clasa I, a descris atmosfera de la cursuri: ”În prezent este mai complicat deoarece nu avem lumină, nu prea avem căldură, dar totuși copiii sunt dornici de școală, vor să vină la școală. Când sună alarmele mergem toți în subsol, ne îmbrăcăm și mai bine că acolo este și mai frig și mergem în subsol.

Copiii sunt obișnuiți cu războiul și le-am explicat că uneori trebuie să plecăm pentru că este pericol. Nu m-am gândit niciodată că o să predau în aceste condiții”.

 

Ore scurtate deocamdată și perspective deloc încurajatoare pentru continuarea cursurilor 

Directorul școlii medii din Oprișeni, Nicolae Bodnariuc, a descris și el situația de la școală. Cursurile continuă pe o durată mai scurtă, dar nu se știe pentru cât timp.

”Suntem în război toți, de la mic la mare, toți locuim în țara asta și trebuie să rezistăm. Întreruperile de curent ne afectează pentru că nu putem încălzi școala cum ar fi nevoie, pentru că școala se încălzește pe o centrală electrică. Avem un butoi de acumulare cu 24 de tone de apă care pe timpul nopții se încălzește, apoi ziua recirculăm apa. Avem un generator cu care putem susține puțin căldura în școală. Am scurtat orele de la 45 de minute la jumătate de oră, cât să dovedim să le dăm temele noi”.

Directorul spune că dacă va fi mai frig (iar toată lumea se așteaptă la asta), copiii vor rămâne probabil acasă.  

”Ne temem că bombardamentele pot ajunge și aici. Facem pregătiri cu copiii, îi evacuăm în beci și îi pregătim cum putem”, descrie situația directorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Viața elevilor din Regiunea Cernăuți: săli încălzite în regim de avarie, sport cu lanterna și alarme de evacuare.
 Vizualizări articol: 1675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Viața elevilor din Regiunea Cernăuți: săli încălzite în regim de avarie, sport cu lanterna și alarme de evacuare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Reportaj

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei