Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 apr 2011 - Anul XVI, nr. 95 (4693)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Loc sfânt

Czestochowa, inima spirituală a Poloniei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă pentru orice musulman există datoria sfântă de a merge în pelerinaj la Mecca măcar o dată în viaţă, polonezii de pretutindeni îşi îndreaptă privirile şi rugile către Czestochowa. Este inima spirituală a Poloniei, iar Icoana Maicii Domnului Madona Neagră, locul de rugăciune al credincioşilor. O copie a acestei icoane făcătoare de minuni există şi în judeţul Suceava, la Cacica, acolo unde o importantă comunitate poloneză a ajuns în urmă cu peste 200 de ani.

 

Dezvelirea Icoanei Maicii Domnului

Slujbele se oficiază în basilica din Czestochowa după un program bine stabilit, de mai multe ori pe zi. Cea mai importantă, fără îndoială, este ceremonia şi slujba de la ora 6.00 dimineaţa. La ora stabilită, cu o punctualitate demnă de invidiat, slujba începe, iar toţi ochii sunt aţintiţi spre partea centrală a bisericii, unde este dezvelită Icoana Maicii Domnului. Ora matinală nu-i împiedică pe credincioşi să participe în număr mare zi de zi. Într-o zi normală se adună câteva sute de pelerini, în timp ce sărbătorile importante din viaţa comunităţii catolice adună un număr impresionant de oameni. Cea mai importantă dată este 15 august, când se celebrează Adormirea Maicii Domnului, zi în care zeci de mii de pelerini din Polonia şi nu numai vin la Czestochowa.

 

Pelerinaje ale tuturor categoriilor sociale

Importanţa pe care polonezii o dau Icoanei Maicii Domnului de la Czestochowa este greu de descris în cuvinte. Credincioşii spun că totul trebuie simţit cu sufletul, iar pelerinajele către acest loc sfânt al Poloniei sunt obligatorii. Aşa se face că spre Czestochowa merg toate categoriile sociale, de la pompieri şi poliţişti, până la agricultori, ziarişti sau ospătari. Fiecare dintre aceste „bresle” are o anumită dată pentru pelerinaj, iar totul culminează la mijlocul lunii august, când din fiecare colţ al ţării se pleacă spre Czestochowa.

 

Lucrări cu bani de la Uniunea Europeană

Ridicată acum câteva sute de ani, Basilica din Czestochowa este într-o permanentă efervescenţă, şi nu doar din punct de vedere religios. În partea centrală a clădirii sunt în toi lucrări importante, motiv pentru care slujbele oficiate aici sunt cu mai puţini credincioşi. Costul lucrărilor se ridică la câteva milioane de euro, iar o parte din bani au venit de la Uniunea Europeană, ceea ce nu ştiu să se fi întâmplat în România. Ceea ce am mai aflat este că statul polonez nu dă bani pentru construcţia sau refacerea lăcaşurilor de cult, sumele necesare strângându-se de la credincioşi.

 

Dom Pielgrzyma

La doar câteva sute de metri de cel mai important lăcaş de cult al Poloniei a fost ridicat Dom Pielgrzyma, sau Casa Pelerinului, în traducere. Numele acesteia aminteşte de Papa Ioan Paul al II-lea, aşa cum se întâmplă de altfel peste tot în Polonia. Pentru a prinde un loc de cazare îţi trebuie ceva noroc. O cameră cu două paturi la Casa Pelerinului costă 140 de zloţi, adică în jur de 35 de euro, moneda naţională poloneză având aproximativ aceeaşi paritate cu leul românesc. Cazarea este în regulă, dar în banii aceştia nu aveţi inclus mic dejun, în cameră nu există televizor, iar cheile se predau la ora 9.00 dimineaţa.

 

A rămas în picioare în al Doilea Război Mondial

Considerat un loc sfânt încă din Evul Mediu, după ce trupele suedeze nu au putut-o cuceri, în ciuda avantajului numeric şi al armelor, Czestochowa şi-a adăugat încă o aureolă în al Doilea Război Mondial. Naziştii, care au ocupat şi stăpânit Polonia cu biciul în mână, au încercat să pună mâna pe Icoana Maicii Domnului, dar călugării au reuşit să o ascundă sub o masă masivă. Icoana a fost salvată, iar Basilica de la Czestochowa a rămas în picioare.

 

Notă: Mulţumiri Uniunii Polonezilor din România pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Czestochowa, inima spirituală a Poloniei.
 Vizualizări articol: 1760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Czestochowa, inima spirituală a Poloniei1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei