Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 261 (8790)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7282 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Sportul minții”, promovat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților printr-un Campionat Județean

„Șahul nu este numai cel mai admirabil și științific, dar și cel mai moral dintre amuzamente” spunea un celebru șahist american, Paul Morphy, afirmație cu atât mai valabilă pentru copii și tineri, pentru care jocul și joaca oferă oportunități multiple de a descoperi lumea înconjurătoare și de a se adapta ei prin învățare. Joc nobil care dezvoltă gândirea strategică, imaginația, gândirea logică și spiritul anticipativ, antrenează memoria, spiritul de observație și răbdarea, șahul a fost readus în atenție în ultimii ani în țara noastră ca alternativă plăcută de petrecere a timpului liber, cu beneficii multiple în educația copiilor.

Sala „Mitropolitul Vladimir de Repta” a Centrului Cultural Educațional și Social „Dosoftei Mitropolitul”, din cadrul Campusului Seminarului Teologic din Suceava, a fost sâmbătă, 2 noiembrie 2024, gazda unui eveniment deosebit dedicat sportului minții, Campionatul Județean de Șah rapid pentru copii și tineri, ediția I.

Evenimentul s-a adresat celor născuți începând cu anul 2005 și a fost organizat de Club Sportiv „Șah” Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Această inițiativă se înscrie în panoplia activităților sportive organizate de Biserică, în parteneriat cu diferite instituții, pentru a contribui la menținerea unei vieți sănătoase și la formarea armonioasă a personalității copiilor și tinerilor, inclusiv din punct de vedere spiritual, întrucât de fiecare dată este vizată și cultivarea valorilor morale și religioase.

Competiția a fost deschisă de directorii de turneu, arhid. Paul Vlad Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere al Centrului Eparhial Suceava, dl Vasile Țîmpău, de la Clubul Sportiv Municipal Rarăul Câmpulung, și dl Doru-Cosmin Ailincăi, vicepreşedintele Clubului Sportiv „Şah” Suceava. Lor li s-au alăturat cei opt arbitri, care au prezentat juniorilor șahiști detaliile organizatorice și regulamentul.

Potrivit organizatorilor, „jocul de șah oferă o mulțime de beneficii, atât mintale, cât și sociale”, cum ar fi „dezvoltarea gândirii strategice, îmbunătățirea concentrării; stimularea creativității; învățarea din greșeli; dezvoltarea abilităților sociale; distracție și relaxare; îmbunătățirea abilităților cognitive”, fiind „nu doar captivant, ci și un instrument valoros pentru dezvoltarea personală”. De altfel, cu o vechime de peste 1300 de ani, şahul a devenit un fenomen la nivel mondial, devenind cel mai popular joc al minții din lume, fiind considerat sport, artă și știință.

Pe parcursul întregii zile au fost disputate 7 runde, durata fiecărei partide fiind de 12 minute, la care s-au adăugat câte 5 secunde timp adițional pentru fiecare mutare (increment) per jucător. Au fost numeroase dueluri captivante, cu balanța victoriei înclinând când spre un jucător, când spre altul, cu emoțiile și suspansul specific stilului șah rapid, nu de puține ori învingătorul decizându-se la ultimele mutări din timpul alocat.

În lupta pentru trofeu s-au înscris jucători legitimați la cinci cluburi de șah din județ: Club Sportiv „Șah” Suceava, Club Sportiv Municipal „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc, Gambit Rădăuți, Club Sportiv Academica L.A. Marginea și Club Sportiv Hong-Ha Rădăuți, dar și elevi care au deprins tainele jocului considerat cândva apanajul regilor în unitățile de învățământ sucevene, în cadrul Programului Național de Formare continuă „Educație prin Șah”, oferit de Federația Română de Șah în colaborare cu Ministerul Educației.

Cei care au primit trofeul, fiind declarați campioni județeni ai categoriei lor de vârstă, sunt: Mitrofan Teodora – fete, 4-7 ani; Duduman David – băieți, 4-7 ani; Teleagă Ana – fete, 8-10 ani; Sfîrnaciuc David – băieți, 8-10 ani; Druță Antonia – fete, 11-14 ani; Sfichi Andrei – băieți, 11-14 ani; Mitrofan Alexia – fete, 15-19 ani; Pădurariu Dimitrie – băieți, 15 – 19 ani.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhid. Paul Vlad Lungu, a punctat, între altele, că prin organizarea acestui campionat la nivel județean se dorește promovarea acestui joc de strategie la nivelul eparhiei.

„Ne bucurăm să organizăm cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în această locație superbă a Campusului Seminarului Teologic din Suceava, prima ediție a Campionatului Județean de Șah Rapid pentru copii și juniori. Este un campionat care a apărut ca urmare a parteneriatului dintre Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și cluburile sportive de șah din Suceava, parteneriat început în luna mai a acestui an prin Campionatul Național de Șah Rapid «Cupa Movileștilor» de la Vatra Dornei, disputat în zilele de 18 și 19 mai, care s-a adresat tuturor iubitorilor de șah din zonă. S-a simțit nevoia organizării unui astfel de campionat și pentru tinerii din județul nostru, și astfel, cu împreună-lucrarea profesorilor, a coordonatorilor, arbitrilor, dar și a părinților și a copiilor, am reușit să organizăm acest campionat. (…) S-au înscris în jur de 150 de jucători de copii, medii și avansați în acest sport, care își dispută supremația fiecare pe categoria lui de vârstă. (…) Șahul este un sport al minții, un sport care disciplinează, și credem cu tărie că îi va ajuta pe acești tineri în momentele grele ale vieții să ia o decizie corectă, care să-i ajute atât duhovnicește, cât și profesional.”

Nu în ultimul rând, a mulțumit celor care au răspuns chemării de a sprijini această frumoasă inițiativă, ce are drept finalitate antrenarea și disciplinarea gândirii, reprezentanți ai cluburilor de șah din eparhie, instructori, arbitri și sponsori ai competiției, Agremin, Restaurant PARC și Construct Instal Power SRL.

Doru-Cosmin Ailincăi, vicepreşedintele Clubului Sportiv „Şah” Suceava, a subliniat beneficiile implementării la nivel național a unui program de educație prin șah, prin introducerea studierii acestuia ca opțional în curriculum-ul școlar al învățământului primar, matematica, științele și artele fiind aduse împreună într-o manieră captivantă.

Totodată, în calitate de organizator al competiției, și-a exprimat recunoștința pentru deschiderea arătată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic de a derula activități educative destinate copiilor și tinerilor, pentru colaborarea extraordinară cu Departamentul Activități de tineret (ATOS) și Tabere al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dar și pentru mobilizarea deosebită a colegilor instructori de șah și arbitri din județ.

Vasile Țîmpău, fervent promotor al competițiilor de șah dedicate copiilor și tinerilor, având drept scop declarat reaprinderea spiritului șahist și a mișcării șahiste în județul Suceava și nu numai, și-a mărturisit dorința ca astfel de turnee să devină o obișnuință, pentru a angrena cât mai mulți participanți, dificultatea competițională contribuind la progresul în această artă a raționamentului și gândirii logice.

De altfel, domnia sa a inițiat și a fost unul dintre principalii organizatori ai primei ediții a Cupei Movileștilor la Șah, ediția I, desfășurată în această primăvară, în zilele de 18 și 19 mai 2024, în Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor” .

Domnul Octavian Rezuș, profesor de matematică la Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, a rememorat primele experiențe ca junior al echipei de șah al liceului din Vatra Dornei, dar și impactul organizării primei ediții a „Cupei Movileștilor la Șah”, care l-a determinat să inițieze un club de șah în școală, în cadrul căruia elevii pasionați sunt inițiați în tainele șahului.

Participanții au apreciat în mod deosebit condițiile în care s-a desfășurat acest concurs județean dedicat șahului, sala din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dosoftei Mitropolitul” din Suceava pusă la dispoziție de gazde oferind un spațiu generos, ce a permis desfășurarea simultană a tuturor partidelor.

La finalul competiției care a reunit 150 de jucători, unul dintre cei mai tineri participanți, Albert Ștefan Otrocol, de cinci ani și jumătate, a sintetizat în câteva cuvinte ce înseamnă acest sport pentru cineva care l-a descoperit atât de devreme. „Pentru mine șahul este un joc pentru minte și nu contează câte puncte ai sau dacă ai câștigat. Contează dacă joci. Iar eu joc de patru ani.”

Daniela LIVADARU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sportul minții”, promovat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților printr-un Campionat Județean.
 Vizualizări articol: 1016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
„Sportul minții”, promovat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților printr-un Campionat Județean5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei