Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 107 (8024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A treia ediție a taberei de creație : „Bucuria Învierii Domnului văzută prin ochi de copil” în Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a organizat cea de-a treia ediție a taberei de creație : „Bucuria Învierii Domnului văzută prin ochi de copil” în Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni, în perioada 26 – 28 aprilie 2022.

Vreme de 2 zile, 85 de copii cu vârste cuprinse 7 și 14 ani au petrecut într-un mod cât mai plăcut timpul liber din perioada vacanței de Sfintele Paști, în care au avut ocazia de a-și exersa abilitățile artistice și de a (re)deveni trăitori ai tradițiilor în sensul adevărat al sărbătorii pascale.

În cadrul acestui proiect s-au alăturat Protoieria Fălticeni, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Primăria Comunei Rădășeni, Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” din Rădășeni, și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Urecheni, județul Neamț, pentru a-i ajuta pe elevii care au participat la această activitate de a-i conștientiza de importanța păstrării valorilor creștine și păstrarea obiceiurilor religioase moștenite din bătrâni, prilej de a pune în practică cunoștințele legate de această mare sărbătoare prin diferite activități creative.

Activitatea din prima zi a început în Biserica parohială „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina”, unde elevii împreună cu îndrumătorii și coordonatorii au fost primiți cu multă căldură de către părinții Constantin Rotar și Georgian Rotar, au rostit împreună rugăciunea de binecuvântare a taberei, în care părintele protoiereu Adrian Dulgheriu le-a dat câteva sfaturi celor mici de urmat pe perioada activității și pentru viitor: „cerem Duhului Sfânt ca să fie prezent în aceste zile, întrucât ne-am adunat cu toții în numele lui Dumnezeu, trebuie să ne comportăm ca atare. Sper să vă întoarceți fiecare la casele voastre cu învățături pe care să le povestiți părinților și celor dragi ai voștri ce a-ți învățat în aceste zile la Biserică, să puneți la inimă și să transmiteți și celorlalți colegi de a-i face și pe ei să fie dornici să participe la astfel de acțiuni”.

În continuare, copiii au fost grupați pe atelierele de creație organizate de către doamnele profesoare și anume: atelier de pictură în tehnică tempera pe sticlă, pânză, piatră și coli de desen; atelier de pirogravare pe lemn; atelier de încondeiere ouă; atelier de pricesne, unde au învățat câteva noțiuni legate de cântarea bisericească,  precum și confecționarea unui ou uriaș din capace de peturi și coșulețe din hârtie pe care vor fi așezate ouăle încondeiate, activități ce s-au desfășurat în sala mare a noii case sociale a parohiei.

Creațiile copiilor au fost mult mai reușite în cadrul acestei activități datorită priceperii și a experienței căpătate în celelalte ediții, dar și a participării în taberele organizate în parohiile din cadrul Protopopiatului Fălticeni, întrucât au dat dovadă de mai multă  mai multă dăruire și răbdare, datorită dascălilor lor: Dna. Prof. Iordachi Ana, director al Școlii Gimnaziale din Rădășeni, alături de Dna. Prof. Grumăzescu Danusia Cornelia și D-na. Prof. Manolache Elena.

În cadrul atelierul de încondeiat ouă, având ca îndrumător pe Dna. Hoștiuc Ana, participanții au avut parte de o scurtă prezentare a semnificației culorilor și a semnelor decorative în care au fost menționate fiecare etapă de lucru, scopul acestui atelier fiind de a încuraja păstrarea acestei tradiții și pentru generațiile viitoare.

A doua zi a taberei  a debutat cu o mică șezătoare la Căminul Cultural unde în prezența unui public numeros, elevii au prezentat un spectacol artistic cu dramatizarea: ,,Pupăza din tei” și ,,Soacra cu trei nurori” după Ion Creangă, iar cei mai mari au susținut un program de pricesne specifice perioadei pascale. În cadrul programului au luat parte și Dl. Prof. Grigore Bocanci Inspector General al Inspectoratului Județean Suceava, din partea Primăriei și delegat al Domnului Primar Ing. Neculai Perju, pe Dna. Prof. Maricica Păun, viceprimar al Comunei Rădășeni, părintele Adrian Dulgheriu protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, preoții coordonatori și părinții copiilor.

La finalul spectacolului, toți cei prezenți au mers la Bisericuța de lemn, pentru a vedea lucrările realizate cu atâta măiestrie, în care copiii au primit  binemeritate felicitări reușita acestui proiect, alături de toți cei implicați împreună cu  voluntarii care se implică benevol în toate activitățile Bisericii.

Dl. Inspector Școlar Prof. Grigore Bocanci alături de Dna. Prof. Viceprimar Maricica Păun au adresat alese cuvinte de mulțumire pentru activitatea și efortul depus de toți cei implicați în cadrul acestui proiect, în care se dorește o continuitate și în anii viitori.

A urmat apoi oferirea de diplome, insigne și mici daruri din partea Primăriei, în care părintele Georgian Rotar a adus cuvinte de mulțumire: ,,mai ales Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, arhipăstorul nostru care ne-a binecuvântat activitatea noastră în care am dorit să cultivăm în sufletul celor mici dragostea de tot ce este sfânt și frumos și de a înțelege și simți cu adevărat însemnătatea acestei sărbătorii atât de însemnate pentru noi creștinii ortodocși, Învierea Domnului. Ne definește să arătăm modul prin care trăim această sărbătoare, alături de toți cei implicați, alături de doamna prof. Danusia  Cornelia Grumăzescu ajutată de către doamnele profesoare Ana Iordachi,  Elena Manolache și Cristina Andron, față de Dl. Inspector Prof. Grigore Bocanci care mereu ne sprijină în astfel de activități împreună cu Dna. Inspector Gabriela Ceredeev, autorităților locale, părintelui protoiereu, părintelui Constantin Rotar care mereu mă sprijină și mă îndrumă în toate activitățile inițiate în cadrul comunității noastre. Nu am încercat decât să încercăm să petrecem mai frumos această perioadă din Săptămâna Luminată, dincolo de viața noastră cotidiană, în cel mai frumos loc în care timpul trece atât de frumos și benefic și a înțelege caracterul sacru al sărbătorii, în Sfânta Biserică, unde gândurile ni se împletesc cu bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos”.

(Pr. Georgian Rotar, sursa: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A treia ediție a taberei de creație : „Bucuria Învierii Domnului văzută prin ochi de copil” în Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A treia ediție a taberei de creație : „Bucuria Învierii Domnului văzută prin ochi de copil” în Parohia „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei