Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 217 (7829)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Roagă-te cum poți, nu așa cum crezi că ar trebui

Viața spirituală este o permanentă luptă cu fantasmele, cu iluziile noastre. Este nesfârșitul efort de a ne muta din imaginație în concret, din posibil în real. O componentă importantă a vieții spirituale este învățătura, lectura, căutarea unor cuvinte duhovnicești salvatoare. În felul acesta ajungem să ne construim imagini bine conturate despre cum ar trebui să fim. Începem să ne instalăm, pas cu pas, în lumea posibilului, a dezirabilului. Ne poate deveni atât de clar cum trebuie să fim, încât nu mai contează prea mult cum suntem. Presiunea exigențelor poate fi atât de mare, încât devine paralizantă. Pentru că nu îți poți trăi viața la nivelul cerințelor ultime, sfârșești prin a renunța la a mai face ceva.

Rugăciunea se găsește în chiar inima vieții spirituale. Cum altfel poți rămâne alături de Dumnezeu neîncetat, în fiecare clipă a vieții tale, dacă nu te rogi. În lipsa rugăciunii, viața spirituală se transformă în dezvoltare personală, duhovnicia în coaching, iar asceza în gimnastică medicală și dietă. Și pentru că rugăciunea este absolut esențială, în maximele sale despre viața creștină, părintele Thomas Hopko are următorul gând: „Roagă-te cum poți, nu așa cum crezi că ar trebui”.

La început nici nu mai contează cum trebuie să te rogi. Iar după ce începi să te rogi, fă-o cu perseve­rență.

Rugăciunea făcută așa cum poți, fără așteptări și iluzii, te poate coborî în adâncul tău cel mai de jos, în sinele acela ascuns pe care doar Domnul îl cunoaște. Și toate acestea sunt posibile pentru că, renun­țând la „cum trebuie” în favoarea a „cum poți”, începi a clădi temelia propriei smerenii.

Mitropolitul Antonie Bloom își întemeiază una dintre cărți (probabil cea mai cunoscută), Școala rugăciunii. Sintagma aceasta vine să așeze un bun raport al lucrurilor. Cu alte cuvinte, nu există o școală care să te poată învăța cum să te rogi. În schimb, rugăciunea este ea însăși o școală care te învață, în primul rând, cum să te rogi. În felul acesta, cercul se închide. Începând să te rogi așa cum poți, vei ajunge să îți împlinești potențialul și să te rogi și așa cum trebuie să o faci tu. Dar punctul de pornire, inevitabil, este propria realitate, locul în care îți asumi propriile limite. Așa cum poți...

(Pr. Paul Siladi , Ziarul Lumina)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Roagă-te cum poți, nu așa cum crezi că ar trebui.
 Vizualizări articol: 898 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roagă-te cum poți, nu așa cum crezi că ar trebui0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei