Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 94 (7706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfântul Gheorghe în iconografie

Printre sfinții pe care îi chemăm mai des în rugăciunile noastre se numără, de bună seamă, și Sfântul Mucenic Gheorghe (23 aprilie). El a trăit în timpul domniei împăratului păgân Dioclețian, aspru prigonitor al creștinilor din primele veacuri, și a fost încă de tânăr comandant în armata Imperiului. Ceea ce l-a făcut atât de iubit de către creștini a fost, desigur, curajul său de a-și mărturisi, în fața împăratului, credința sa puternică în Iisus Hristos, precum și minunile ce s-au săvârșit în timpul pătimirii sale. În semn de recunoștință și de prețuire, creștinii îi poartă numele, îl rânduiesc ca ocrotitor al orașelor, al multor lăcașuri de cult sau al altor așezăminte, îl reprezintă în icoane și i se închină sfântului prin intermediul icoanelor.

Cum îl recunoaștem sau cum îl reprezentăm pe Sfântul Gheorghe ne arată Dionisie din Furna, în a sa Erminie a picturii bizantine: tânăr, înalt la trup, fără barbă, cu părul cârlionțat, până după urechi. De obicei, sfântul este îmbrăcat în veșminte militare, purtând pe cap o diademă, iar în mâna stangă ținând o sabie. Întrucât a suferit moarte martirică, poartă pe deasupra veșmintelor o mantie roșie – roșul fiind în iconografie culoarea tradițională ce simbolizează moartea martirică -–, iar în mâna dreaptă, o cruce.

Dionisie din Furna se oprește și asupra anumitor momente importante din viața Sfântului Gheorghe, povățuindu-l pe iconar în realizarea acestora. Astfel, putem întâlni icoane ale sfântului care-l înfățișează întemnițat, suferind chinuri (întins pe roată, azvârlit în groapa cu var, săgetat de păgâni) sau săvârșind minuni: înviind un mort sau înviind boul plugarului. Întrucât și-a găsit sfârșitul fiind ucis de sabie, o reprezentare a sa îl înfățișează purtând în mână sau pe o tipsie capul său, ca pe o ofrandă de mare preț adusă Mântuitorului.

De departe, însă, cea mai întâlnită icoană a sfântului este aceea în care se află călare pe un cal alb, străpungând cu sulița un balaur. Este o reprezentare vizuală a unei legende în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silenei, din provincia Libia, precum și pe fiica împăratului, de un balaur înfricoșător. Această imagine trimite, de altfel, și la lupta împotriva demonilor și a păcatelor, iar sulița subțire, având cruce în vârf și rămânând neîndoită, simbolizează puterea și ajutorul lui Dumnezeu.

(Pr. Teodor Cenușă, Doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Gheorghe în iconografie.
 Vizualizări articol: 833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul Gheorghe în iconografie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei