Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 19 (7631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania, la zece ani de la chemarea Înaltpreasfinției sale la Domnul

A devenit o tradiție ca în fiecare an Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare - ASSED, să aducă rugăciunea înaintea lui Dumnezeu pentru Părintele Mitropolit Bartolomeu Anania, ,,figura unică a ultimului ierarh care a predicat în lanțuri, o mare conștiință creștină”,așa cum spunea Părintele profesor dr. Bogdan Ivanov, administratorul Fundației ,,Mitropolitul Bartolomeu”, Cluj-Napoca.

La Mănăstirea Dragomirna a fost oficiată sâmbătă, 23.01.2021, la ora 16.00,cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, slujba parastasului Mitropolitului Bartolomeu Anania, la zece ani de la chemarea Înaltpreasfinției sale la Domnul, în semn de recunoștință și prețuire pentru cel care a fost, așa cum a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ,,un distins om de cultură, un apărător statornic al tradiției ortodoxe românești și un înflăcărat patriot român”.

Pentru cei care nu l-au cunoscut, o relevantă imagine a personalităţii complexe poate fi redată prin Cuvântul la slujba de înmormântare a Mitropolitului Bartolomeu Anania rostit în ziua de 3 februarie 2011 în catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca  de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care spune: „Ca om de cultură, cunoscut mai întâi sub numele de Valeriu Anania, el a fost pasionat permanent de literatură (proză și poezie), mai ales de dramaturgie. Acestei mari pasiuni literare i-a acordat timp mult și efort susținut, poate mai mult decât elaborării de studii și articole teologice. Desigur, scopul efortului său literar nu a fost unul pur artistic, deoarece, mai ales în timpul comunismului din România, omul de cultură creștin trebuia să depună un efort deosebit pentru ca valoarea sa intrinsecă să fie remarcată, recunoscută și respectată. Cu alte cuvinte, prin opera sa literară bogată, Valeriu Anania și apoi Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu Anania devenea, de fapt, un misionar creștin ortodox printre intelectualii români, scriitori și poeți, ajutându-i, direct sau indirect, să înțeleagă că legătura dintre credință și cultură în istoria și viața  poporului român este mai tare și mai benefică decât orice ideologie politică venită din exterior. Pe de altă parte, talentul său literar l-a ajutat să devină și un predicator talentat, care folosea adesea metafora sau expresia artistică pentru a sublinia legătura dintre credința creștină și viața cotidiană a omului din societate. Talentul său literar s-a remarcat, de asemenea, în diortosirea cărților de cult pe când lucra la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române, precum și în diortosirea Sfintei Scripturi, aceasta fiind  publicată ca ediție jubiliară, la începutul mileniului al treilea creștin (2001).

O frumoasă sinteză între tradiția ortodoxă românească a acatistelor liturgice și poezia sa este lucrarea ,,File de acatist", dedicată Sfântului Martir Ioan Românul (Valahul) și Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica. ,,File de acatist” reprezintă o transfigurare a poeziei în rugăciune, pentru a înveșmânta sufletul evlavios al cititorului în odăjdiile de lumină și bucurie ale comuniunii sfinților. 

În plan editorial, talentul său literar s-a remarcat în supravegherea atentă a calității publicațiilor de la Centrul Eparhial Cluj, precum și în intervențiile sale publice la radio și televiziune. 

Ca apărător statornic al tradiției ortodoxe românești, Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu s-a înscris cu fidelitate în linia marilor ierarhi ortodocși români, care au evitat, în același timp, pietismul crispat pe orizonturi minore și secularismul devastator de valori spirituale. În felul acesta, el a confirmat specificul Ortodoxiei românești, care ,,îmbină simțul răsăritean al misterului (al tainei) cu luciditatea latină”, după cum înțelept se exprima Părintele Dumitru Stăniloae.

În această privință, el cultiva constant legătura dintre credință și cultură, dintre Liturghie și filantropie, dintre viața spirituală a Bisericii și activitatea ei socială. Din acest motiv, trebuie evidențiate dorința și eforturile multiple ale ierarhului cărturar de a construi biserici noi acolo unde era nevoie de ele, în orașe și sate, dar și de a organiza instituții și programe social-filantropice pentru a ajuta pe cei aflați în dificultate.

Adesea, păstrarea și promovarea tradiției ortodoxe românești se manifestau și în atitudinile sale ferme privind valoarea familiei creștine tradiționale, călăuzită de învățătura morală a Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți, care apără sfințenia și unitatea familiei, darul sacru al vieții copiilor încă din momentul zămislirii lor, demnitatea persoanelor bolnave și vârstnice, a oamenilor săraci ș.a.

Totodată, el aprecia rolul mănăstirilor în păstrarea și promovarea credinței ortodoxe, a spiritualității și culturii românești, încurajând înființarea și organizarea de noi mănăstiri și schituri. Cât privește dialogul și cooperarea cu alți creștini, el cerea ca acestea să nu se realizeze pe bază de compromis teologic sau etic, ci pentru a contribui la binele comun al societății.

Ca înflăcărat patriot român, care a trăit nu numai în libertate, ci și în timpul mai multor dictaturi, unele de dreapta, altele de stânga, el a militat pentru păstrarea credinței, libertății și demnității poporului român.

Încă din timpul studenției sale clujene, el a respins ideologiile totalitare și opresive ale vremii. Această atitudine fermă i-a adus uneori suferință, alteori apreciere. Totdeauna, însă, el avea conștiința că apără valori esențiale, și anume, credința și ființa neamului, care nu pot fi negociate, nici relativizate pentru câștig imediat. 

Dragostea sa față de Biserică și popor s-a văzut în ultimii ani și în faptul că era intolerant față de corupție, la orice nivel și în orice instituție s-ar practica aceasta, deoarece mita, corupția, nedreptatea și frauda unora desconsideră valori și  competențe ale altora, deteriorează relațiile comunitare sau sociale și slăbesc demnitatea și unitatea unui popor.

Patriotismul său a fost remarcat și în anii petrecuți în diaspora  română, ale cărei răni adânci le-a trăit și le-a deplâns. Acestea, însă, l-au sensibilizat și mai mult în efortul său de a păstra și cultiva comuniunea cu Biserica Ortodoxă din țară în vremuri grele pentru aceasta. 

Ca patriot luptător în cuvânt, el milita adesea pentru o etică a actului politic, întrucât acesta poate avea consecințe pozitive sau negative la nivel național sau internațional. Totdeauna, însă, patriotismul său avea și o dimensiune pastorală.

În încheiere, considerăm că odată cu trecerea timpului lumina vieții sale pământești, lăsată nouă tuturor ca moștenire spirituală, va rodi în cei care au cunoscut-o precum și în cei care o vor cunoaște din studierea operei sale.

Pentru lumina aceasta pe care Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu o lasă acum moștenire spirituală Bisericii și poporului român, cu profundă recunoștință și prețuire, ierarhi, cler și popor ne rugăm lui Dumnezeu, Părintele luminilor, de la Care vine toată darea cea bună și tot darul desăvârșit (cf. Iacob 1, 17), să așeze sufletul său în lumina neînserată și pacea netulburată a Împărăției Preasfintei Treimi, în fericirea vieții cerești ,,unde drepții ca luminătorii vor străluci!” Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Slujba de pomenire din 23 ianuarie 2021 a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți.

La Slujba de pomenire au fost invitate personalități de la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Arhidiaconul lector univ. dr. Vasile Demciuc a condus delegația Universității ,,Ștefan cel Mare”, prezentă la Slujba de pomenire, evocând personalitatea marelui ierarh și om de cultură Bartolomeu Valeriu Anania, alături de doamna inspector de religie Daniela Ceredeev și Stavrofora Maria-Magdalena Gherghina, stareța Mănăstirii Dragomirna.

Simpozionul național ,,Valori Naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, organizat împreună cu Fundația ,,Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Școlar Județean  Suceava, Fundația Social Culturală Victoria, Mănăstirea Dragomirna, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ,,Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava și Parohia Șcheia I, Suceava, a ajuns la ce-a de-a VIII-a ediție. Această ediţie, amânată din cauza pandemiei, va fi reprogramată pentru 11-12 iunie 2021.

 

Prof. Oana Onesim, Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat” Suceava,

reprezentant ASSED Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania, la zece ani de la chemarea Înaltpreasfinției sale la Domnul.
 Vizualizări articol: 1177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Slujba de Pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania, la zece ani de la chemarea Înaltpreasfinției sale la Domnul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei