Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 dec 2020 - Anul XXV, nr. 285 (7590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mănăstirea Solca își aduce zestrea acasă

În urmă cu mai bine de un veac şi jumătate, Nicolae Bălcescu afirma că istoria este cea  dintâi carte a unei naţii... într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul. Această afirmaţie nu a fost făcută într-un moment de fericită inspiraţie, ci într-un moment în care înţelegea că trecutul adus în prezent ne pregăteşte viitorul. De la strămoşii noştri ne-au rămas atâtea şi atâtea mărturii cu care pe drept cuvânt ne mândrim.

Printre aceste mărturii Mănăstirea Solca are un loc aparte. Este o mărturie a ceea ce a  ştiut neamul nostru creştinesc să zămislească pe acest pământ şi anume să ne înveşnicească în cultura şi civilizaţia universală înălţând o biserică care şi acum parcă transmite mesajul biblic  dacă vor tăcea aceştia, pietrele vor striga ( Luca 19, 40).

Zidită acum aproape patru veacuri această ctitorie voievodală a avut o istorie zbuciumată, aşa  cum a avut-o de altfel şi neamul nostru, cu împliniri, cu suişuri dar şi coborâşuri, cu speranţe şi uneori cu deznădejdi. O mănăstire care în vremuri de răstrişte a trebuit să îşi schimbe statutul în biserică de parohie, pentru că vorba cronicarului Miron Costin nu sunt vremurile subt om, ci bietul om subt vremuri. Şi totuşi...

Iată că în Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din 18 noiembrie 2020, în conformitate cu  art. 101, alin 1, pct. 24 din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, prin purtarea de grijă şi prin râvna ce-l caracterizează pe Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, s-a hotărât reactivarea Mănăstirii Solca cu hramul Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, precum şi restaurarea patrimoniului istoric care a aparţinut acestei mănăstiri.

Un pas important a fost făcut în refacerea zestrei Sfintei mănăstiri prin readucerea acasă, în ziua de 25 noiembrie 2020, prin cumpărarea unei suprafeţe de peste 5000 de mp. din imediata  apropiere, suprafaţă care cândva a aparţinut mănăstirii, şi care va oferi un bun prilej să arate că ştim cum să ne refacem istoria care în anumite vremuri ne-a fost scrisă şi înfăptuită fără voia noastră.

Este momentul să aducem rugăciuni de mulţumire pentru acest frumos început de restaurare a unuia dintre monumentele care cândva a arătat şi va arăta peste timp vrednicia şi credinţa oamenilor acestor locuri.

(Arhid. Vasile M. Demciuc, Consilier eparhial, Sector Monumente – Patrimoniu, Sursa: http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Solca își aduce zestrea acasă.
 Vizualizări articol: 1003 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mănăstirea Solca își aduce zestrea acasă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei