Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 aug 2020 - Anul XXV, nr. 183 (7488)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Slujbă arhierească la hramul Schitului Salaş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 2 august, schitul Sfântul Ilie - Salaș al Mănăstirii Putna și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preacuviosul Părinte Melchisedec, stareţul Mănăstirii Putna şi exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a spus: „Astăzi am ascultat Sfânta Evanghelie în care ne-am amintit despre o minune pe care Domnul Iisus Hristos a săvârşit-o, şi anume minunea înmulţirii pâinilor, cinci pâini şi doi peşti cu care s-au hrănit mulţi oameni, cinci mii de bărbaţi în afară de femei şi de copii. Domnul Iisus Hristos a văzut mulţimile adunându-se şi i s-a făcut milă. Mulţime de oameni fără megafon, fără publicitate, fără anunţ că este cineva care zice ceva se aduna în jurul Domnului Hristos, ba mai mult, Evanghelia aceasta, relatarea acestei minuni cu înmulţirea celor cinci pâini şi doi peşti, vine după ce evanghelistul Matei relatează despre momentul când Sfântului Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul şi după ce Domnul Hristos a auzit despre acest nefericit eveniment s-a retras, a vrut să fie oleacă singur, s-a dus mai departe, a ieşit chiar şi dintre apostolii săi. Cu toate acestea oamenii l-au urmărit, oamenilor le era drag să stea cu Domnul Iisus Hristos şi care pe mare, şi care pe uscat s-au dus după el şi Domnul Iisus Hristos văzându-i, văzând această mulţime de oameni, i s-a făcut milă de ei. Domnul Iisus Hristos îi adună pe oameni şi Biserica îi adună pe oameni. Creştinismul, noi creştinii ar trebui să adunăm în jurul nostru. Fiecare dintre noi care suntem creştini şi care purtăm chipul Domnului Iisus Hristos ar trebui să fim şi noi ca el, să adunăm în jurul nostru, să fim magnet. Oamenilor să le placă, să le fie bine, să se simtă bine în jurul nostru, în jurul creştinilor, în jurul Bisericii aşa cum le-a stat bine în jurul Domnului nostru Iisus Hristos. Dar nu toţi care se adună, toţi şi rămân. Prima dată Da, oamenii se adunau în jurul Domnului nostru Iisus Hristos din diferite motive, unii pentru că erau atraşi de cuvântul Domnului, alţii se adunau pentru că voiau să dobândească o vindecare, alţii se adunau din curiozitate, alţii s-au adunat pentru că Domnul în mod precis i-a chemat, precum au fost Apostolii, dar nu toţi au rămas. La un moment dat Domnul Iisus le-a spus ceva ucenicilor care erau în jur, ceva despre Pâine care se pogoară din cer, ceva despre trupul său pe care trebuie să-l mâncăm şi ucenicii nu l-au înţeles, nici oamenii din jur şi unii s-au dus, era prea mult pentru ei. Domnul Hristos i-a întrebat pe cei mai de aproape ucenici: Nu vă duceţi şi voi? Şi ei, deşi nu au înţeles, au zis: Unde să ne ducem, Doamne? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice! Domnul cheamă pe mulţi, pe toţi, dar nu rămân toţi. Mulţi chemaţi, puţini aleşi!”

Istoria Schitului Salaș începe înainte de anul 1989, odată cu dorința ctitorului Dumitru Cureș de a construi un lăcaș închinat lui Dumnezeu pe terenul moștenit de la părinții săi, aflat în cătunul Salaș din satul Măgura, comuna Ulma, județul Suceava.

După 1990, Dumitru Cureș a construit o biserică de lemn și câteva dependințe. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen a hotărât ca acestea să fie organizate ca Schitul Salaș, pus sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie și care să aparțină duhovnicește și administrativ de Mănăstirea Putna, păstrând în același timp rânduiala slujbelor după calendarul pe stil vechi, folosit în zonă.

În 2009, au fost începute lucrări ample de refacere și de extindere a schitului. Biserica a fost sfințită în 30 iulie 2017 de către Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alături de care au slujit Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbă arhierească la hramul Schitului Salaş.
 Vizualizări articol: 817 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slujbă arhierească la hramul Schitului Salaş0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei