Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 ian 2020 - Anul XXV, nr. 21 (7326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ortodoxia este doxologică, nu teoretică

Teologia ortodoxă este doxologică, de laudă şi preamărire a lui Dumnezeu şi a lucrării Lui creatoare şi mântuitoare, unită în acelaşi timp cu mulţumirea ce i se aduce pentru aceasta.

Părintele Dumitru Stă­niloae spune: „Ortodoxia, prin bucuria trăirii în Dumnezeu, este doxologică şi nu teoretică. Ea nu se dedă la speculaţii despre Dumnezeu, ci exprimă bucuria trăirii în Dumnezeu şi a participării în existenţă cu întreaga creaţie”. De aceea, teologia ortodoxă de astăzi a rămas fidelă Sfinţilor Părinţi, folosind unele concepte mai noi şi limbajul contemporan, pe înţelesul omului de azi. Deoarece scrisul Sfinţilor Părinţi, în convingerea părintelui Dumitru Stăniloae (unul dintre cei mai importanţi teologi ortodocşi contemporani), „izvorăşte din trăirea intensă de către ei a acestei lucrări sau din conştiinţa prezenţei Lui transcendente care ne impune răspunderea de-a face cunoscute mărirea şi bunătatea Lui în faţa oamenilor. Dumnezeu nu este un obiect depărtat al spe­culaţiei, pentru scrisul Părinţilor, ci este prezent în lume şi în noi prin lucrarea Lui minunată şi bine­făcătoare!”.

Toată această teologie doxologică se bazează pe faptul că Dumnezeu este Persoană şi omul, care I se adresează în laudă şi mulţumire, este de asemenea persoană. Ceea ce se poate confirma numai printr-o experienţă concretă este faptul că existenţa supremă sau existenţa divină este o existenţă personală şi liberă care, datorită acestui fapt, pune în lumină valoarea eternă a fiecărei persoane umane. Dar Dumnezeu ca Persoană există în Sfânta Treime, în sânul Căreia se ma­nifes­tă iubirea desăvârşită între cele trei Persoane desăvârşite. Din iubirea Sfintei Treimi a rezultat crearea lumii şi a altor fiinţe conştiente, personale, care să intre în legătură unele cu altele şi cu Dumnezeu, treime de persoane. Tot din iubire a rezultat şi întruparea Fiului lui Dumnezeu, fapt în care se manifes­tă din nou şi într-un mod de maximă apropiere iubirea Sfintei Treimi faţă de persoanele create.

(Pr. Ciprian Florin Apetrei, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ortodoxia este doxologică, nu teoretică.
 Vizualizări articol: 996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ortodoxia este doxologică, nu teoretică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei