Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 231 (7232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Straja Bucovinei - între cer și pământ

Bucovina, țara de vis unde oamenii își așează sufletele în fața sfinților, a găzduit zilele acestea un eveniment cu deosebită încărcătură spirituală. Acest colț de țară – „de unde se agață harta în cui” după cum i se spune – și care se numește, predestinat parcă, Straja, a avut nespusa bucurie de a primi spre închinare racla cu Sf. Moaște ale Sf. Împărați Constantin și Elena.

În urma demersurilor făcute de către părintele paroh Constantin Oprea de la parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena”-Straja II, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, precum și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Pimen, au dat binecuvântarea ca racla ce adăpostește Sfintele Odoare ale celor întocmai cu Apostolii, Sf. Împărați Constantin și Elena să fie adusă spre închinare și cinstire în biserica parohiei, în zilele de 28, 29 și 30 septembrie, până în ziua de 1 octombrie, când parohia Straja II serbează cel de-al doilea hram, al Paraclisului de la demisolul bisericii, Acoperământul Maicii Domnului. Și pentru că evenimentul a fost cu râvnă și cu minuțiozitate pregătit de către părintele paroh, fiecare dintre cele patru zile a avut un program bine stabilit din timp, astfel încât cei credincioși să poată fi binecuvântați prin Sfintele Taine, slujbe și rugăciuni săvârșite.

În ziua de 28 septembrie 2019 a început să se scrie o nouă pagină de istorie pentru parohia Straja II, pentru credincioșii acesteia și pentru toată zona Bucovinei, când în răsunet de clopote, a fost primită delegația trimisă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de la Catedrala Patriarhală, formată din Preacuviosul Părinte Protosinghel Ioachim Bejenariu și Părintele Diacon Răzvan Mihai Ciubotariu care însoțeau racla cu Sfintele Moaște ale patronilor spirituali ai bisericii noastre din Straja. Sfintele Odoare au fost întâmpinate cu sobor de preoți, credincioși și copii purtând costume populare străjenești, cu pâine și sare, după obicei. Credincioșii au îmbrăcat straiele de sărbătoare pentru a arăta respectul și cinstirea pe care o au față de sfinții lui Dumnezeu și față de Sfânta Biserică. După așezarea Sfintelor Moaște în baldachinul frumos împodobit cu cetină de brad și flori, soborul de preoți și diaconi a săvârșit slujba Acatistului Sf. Împărați Constantin și Elena și apoi slujba Vecerniei și a Litiei care s-au încheiat cu un cuvânt duhovnicesc adresat celor prezenți. Sfânta Biserică a rămas deschisă pentru credincioși, spre închinare, până spre miezul nopții. Ziua de duminică, 29 septembrie a debutat din zori cu slujba Utreniei, acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită, de un sobor de preoți și diaconi, ale căror cântări liturgice au răsunat în văzduhul tămâiet al Bucovinei. La finalul slujbei, o parte din grupul „Străjăncuța” au rostit poezii și cântări închinate Maicii Domnului și Sfinților. În după amiaza zilei, începând cu ora 16.00 a fost săvârșită, în altarul de vară al bisericii, Taina Sfântului Maslu de obște. Curtea Bisericii fremăta de credincioși veniți din întregul sat și din împrejurimi. La fel ca în toate celelalte zile în care Sfinții Împărați au fost prezenți prin Sfintele lor Moaște în acest colțișor de rai, biserica a fost deschisă pentru credincioși în permanență. Și pentru că Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Sale și ale Sfinților Împărați a binecuvântat aceste minunate zile cu un cer senin și cu adieri plăcute de toamnă, au trecut pragul frumoasei biserici mulțime de credincioși veniți din toate colțurile Bucovinei și chiar mai de departe să caute ajutor și milă, pace, liniște și mântuire. Așadar vreme de patru zile Straja Bucovinei a devenit un loc de pelerinaj, un focar de trăire și simțire românească și creștinească.

Și cum acest eveniment însemnat pentru comunitatea din Straja a coincis și cu un alt eveniment important din cadrul Bisericii noastre, și anume, sărbătorirea a 12 ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a Preafericitului Părinte Daniel, ziua de luni, 29 septembrie 2019, a fost organizată de către părintele paroh Constantin Oprea în vederea marcării acestui eveniment deosebit. Astfel că, de dimineață s-a săvârșit slujba Utreniei Sf. Împărați, continuată de Sfânta Liturghie cu pomenirea ctitorilor adormiți și apoi slujba de Tedeum, de mulțumire pentru aniversarea a 12 ani de la întronizarea Întâistătătorului nostru, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei prezenți, preoți și credincioși dimpreună, s-au rugat ca să-l păzească Bunul Dumnezeu întru mulți ani, pentru a cârmui turma cuvântătoare pe calea mântuirii. Toate aceste manifestări și ceremonii religioase pline de o bogată încărcătură duhovnicească au fost prilejuite de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, hramul Paraclisului de la demisolul bisericii, în care se slujește pe timp de iarnă. Sărbătoarea hramului a fost începută din ajun cu slujba privegherii încheiată cu un cuvânt de învățătură plin de iz duhovnicesc și istoric. Sfinții Împărați Constantin și Elena, apărători ai creștinismului, au venit să se întâlnească pe aceste meleaguri cu un alt apărător vrednic al credinței creștine, si anume voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt. Chiar dacă între domniile celor doi a trecut un mileniu de istorie, ambii au fost numiți cândva „rex dacicus” și au urmat aceluiași scop: apărarea credinței creștine.

În toate aceste patru zile Dumnezeu a revărsat peste plaiurile mioritice ale Bucovinei un soare blând cu adiere de vânt călduț de toamnă care a purtat spre ceruri mijlocirile Sf. Împărați Constantin și Elena și rugăciunile credincioșilor ca o tămâie cu bună mireasmă.

Dimineața de 1 octombrie a urmat rostirea acatistelor Sfântului Acoperământ și al Sf. Împărați și apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În încheierea Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură rostit a îndemnat pe cei prezenți să alerge la Maica Domnului ca la o mamă bună care își iubește necondiționat copiii, chiar dacă aceștia o supără de multe ori. Părintele paroh Constantin Oprea a transmis mulțumirile cuvenite în primul rând Bunului Dumnezeu, Maicii Sale și Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spiritualii ai parohiei care au binevoit sa poposească timp de 4 zile în „Catedrala dintre munți” (cum a numit-o părintele paroh), tocmai din celălalt capăt de țară din Catedrala Patriarhală de la București. A mulțumit apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare, în numele său personal, al enoriașilor și al tuturor închinătorilor, fără de care aceste momente nu ar fi avut loc. A mulțumit  apoi Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților pentru tot concursul dat și soborului de peste 50 de preoți și diaconi prezenți în cele 4 zile la sfintele slujbe. De asemenea a adresat mulțumiri și miilor de credincioși care s-au perindat la Sfintele Moaște, precum și celor care au susținut și ajutat pe părintele paroh, ca această activitate pregătită cu multă râvnă și evlavie față de Sfinți și de Sf. Biserică să poată avea loc. Creștinii prezenți au fost poftiți să guste din bucatele de la agapa frățească pregătită de gospodine.

Evenimentele s-au încheiat înălțător, la fel cum au fost în toate cele patru zile, în după amiaza zilei de 1 octombrie, când delegația Patriarhiei, împreună cu părintele paroh, au ridicat racla cu Sfintele Moaște, în cântări și dangăt de clopote, pentru a o duce înapoi în Catedrala Patriarhală, de unde au fost aduse. Credincioșii, cu lacrimi de bucurie, și cu nădejde în priviri au cerut încă o dată ajutorul Sfinților care au lăsat binecuvântarea lor în sfânta biserică, în frumoasa comună Straja și în toată Bucovina.

(Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” - Straja II) 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Straja Bucovinei - între cer și pământ.
 Vizualizări articol: 2166 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Straja Bucovinei - între cer și pământ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei