Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 206 (7207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Credinţă şi artă muzicală în Balcani

A VIII-a Conferinţă Internaţională de Muzicologie, cu tema Osmoze muzicale şi culturale în Balcani, organizată în perioada 2–6 septembrie 2019, de către Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în colaborare cu Societatea Internaţională de Muzicologie, constituie un bun prilej pentru întâlnirea muzicologilor şi a etnomuzicologilor români şi străini, a cercetătorilor şi a studenţilor doctoranzi, preocupaţi de muzicile din Balcani şi interacţiunile lor cu tradiţiile sonore ale Europei apusene şi ale spaţiului mediteranean.

Acest prestigios eveniment academic se desfăşoară în contextul Anului omagial al satului românesc, proclamat astfel de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu scopul de a valorifica moştenirea istorică, culturală şi spirituală a satului românesc autentic, ca omagiu adus contribuţiei sale majore la devenirea multiseculară a poporului român.

În acest sens, evidenţiem frumuseţea şi diversitatea creaţiilor muzicale, specifice satului românesc, care reprezintă perpetuarea unei sensibilităţi a comunităţii rurale, păstrătoare a credinţei creştine şi a tradiţiei româneşti.

Aceste creaţii muzicale ale ţăranului român păstrează esenţialul, unind smerenia şi delicateţea sufletului cu dorinţa de frumuseţe veşnică, netrecătoare.

Direcţiile tematice ale celei de-a VIII-a Conferinţe Internaţionale de Muzicologie – Arta muzicală în BalcaniEstul întâlneşte VestulMuzica şi politicileCântul bizantin şi post-bizantinEtnomuzicologie – sintetizează aspecte diverse ale culturilor muzicale religioase şi laice din Balcani, pe o perioadă extinsă, începând cu epoca bizantină şi până în zilele noastre.

În acest spaţiu geografic, au existat permanent schimburi şi interferenţe culturale şi muzicale, acest fapt contribuind la o mai mare apropiere şi la o mai bună cunoaştere între popoarele din Peninsula Balcanică.

Un rol major în crearea şi susţinerea culturii muzicale în spaţiul cultural balcanic l-a avut şi îl are Biserica Ortodoxă Română. În acest sens, Biserica noastră acordă o atenţie deosebită pregătirii muzicale a slujitorilor Sfintelor Altare şi a cântăreţilor bisericeşti, în instituţiile teologice preuniversitare şi universitare din ţară.

Totodată, prin organizarea diferitelor evenimente culturale, la nivel local sau naţional – aşa cum este Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, desfăşurat în anul 2018, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Biserica Ortodoxă Română susţine interpretarea autentică a muzicii bisericeşti şi contribuie la îmbogăţirea repertoriului liturgic şi muzical românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică.

Apreciem tematica acestei Conferinţe Internaţionale de Muzicologie şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să binecuvânteze pe toţi participanţii la lucrările acestei întruniri şi să le dăruiască bucuria de a cultiva şi promova valorile universale ale muzicii.

 Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credinţă şi artă muzicală în Balcani.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Credinţă şi artă muzicală în Balcani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii murate Pentru cei ce nu prea iubesc gogonelele… dar ar gusta din când în când, pentru cei ce ar vrea să se înfrupte cât mai repede din murături şi să sară peste săptămânile de aşteptare, pentru cei care vor... Citeşte