Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 188 (7189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Patriarhul Daniel: Evanghelia nu este de informare, ci de formare. Din ea s-a născut filantropia Bisericii

În Duminica a opta după Rusalii, Patriarhul României a reflectat la importanța Evangheliei, a hranei spirituale în fața celei materiale, și la ordinea existentă în Biserică, unde toate decurg din cuvântul lui Dumnezeu.

„Domnul Iisus Hristos oferă celor veniți la El mai întâi hrană pentru suflet, apoi vindecare de boli și apoi hrană pentru trup”, a semnalat Preafericirea Sa duminică în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, făcând referire la „Înmulțirea Pâinilor” (Matei 14:14-22).

„Mai întâi îi hrănește cu învățătura Evangheliei Mântuirii sau Vieții Veșnice ore întregi, până seara târziu”, a spus Părintele Patriarh arătând că cei ce L-au urmat pe Hristos au avut parte de „o zi de post din punct de vedere material, dar o zi bogată în hrană duhovnicească din punct de vedere al Cuvântului lui Dumnezeu ca hrană pentru suflet”.

„Evanghelia Împărăției nu este o Evanghelie de informare, ci este o Evanghelie de formare duhovnicească a omului în relația sau în legătura sa vie cu Dumnezeu”, a subliniat Patriarhul.

Când ucenicii I-au cerut Domnului să elibereze mulțimile pentru a merge în sate să cumpere de mâncare, El a zis că „trebuie să le dați voi să mănânce”.

Apoi, înmulțind discret cele cinci pâini și cei doi pești ai unui copil din mulțime, Mântuitorul arată iubirea lui milostivă și îi învață pe ucenici că „nu este suficient să fie predicată Evanghelia, să fie făcute rugăciuni pentru bolnavi, ci trebuie și ajutați oamenii care sunt flămânzi”, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Biserica a învățat din această Evanghelie că mai întâi, în stare de post, fără să mâncăm nimic dimineața, mergem la biserică să ascultăm Evanghelia Împărăției Cerurilor și să ne rugăm pentru cei bolnavi, pentru cei aflați în suferință și apoi ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului, adică cu Hristos Însuși. La sfârșit, din pâinea adusă pentru Sfânta Euharistie se dăruiește anafura, pâinea binecuvântată celor care s-au împărtășit și celor care nu s-au împărtășit, ci doar au postit”.

„Această înmulțire prin binecuvântare a hranei materiale a fost receptată de Biserică și exprimată ca o lucrare de continuare a binecuvântării lui Hristos”, a explicat Patriarhul Daniel incluzând aici nu numai pâinile de la litie, anafura și agapele de la finalul slujbelor, ci și filantropia Bisericii, în general.

„Din Evanghelie și din Liturghie s-a născut filantropia Bisericii, grija pentru cei săraci, pentru cei flămânzi, pentru cei goi, pentru cei bolnavi și neajutorați”.

Părintele Patriarh a spus că mai târziu această activitate care urma Liturghiei – grija pentru cei săraci – a primit și forme de instituții permanente precum: cantine pentru săraci, case pentru oaspeți, case pentru orfani, aziluri pentru vârstnici.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să înțelegem cât de mare este nevoia de a ne hrăni mai întâi sufletul cu cuvântul din Evanghelie, cu rugăciunea și cu toate slujbele Bisericii, dar și de a contribui la vindecarea celor bolnavi prin rugăciune și ajutorarea celor săraci pentru a deveni mâinile iubirii milostive a lui Hristos”, a încheiat Preafericirea Sa.

(Sursa: Basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul Daniel: Evanghelia nu este de informare, ci de formare. Din ea s-a născut filantropia Bisericii.
 Vizualizări articol: 975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhul Daniel: Evanghelia nu este de informare, ci de formare. Din ea s-a născut filantropia Bisericii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei