Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 90 (7091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Un program de viaţă ortodox

Obiectivul final al omului este comuniunea cu Dumnezeu. Calea de acces la această comuniune a fost definită cu precizie: credinţa şi a păzirea poruncilor, cu ajutorul dumnezeiescului har.” (Sfântul Teofan Zăvorâtul)

Da, este adevărat că modul de viaţă ortodox nu este modul de viaţă obișnuit pentru majoritatea oamenilor din societatea noastră. Este, în schimb, o viaţă dintre cele mai practice pentru persoanele căsătorite – care pun familie înaintea provocărilor din cariera lor. De fapt, este modul de a trăi care ne face viaţa cel mai puţin stresantă şi care-i dă cel mai mult sens.

Modul de viaţă ortodox nu este neapărat un mod de viaţă monahal. Chiar dacă monahismul face parte din Biserică încă de la originile ei, nu suntem obligaţi să trăim acest stil de viaţă, oricât de admirabil ar fi el. Doar câţiva sunt chemaţi. Dar noi avem aceleaşi obiective. Precum monahii, căutăm sfinţenia şi unirea cu Dumnezeu – însă suntem chemaţi să vieţuim în lume, cu familiile noastre. Principiile sporirii duhovniceşti sunt aceleaşi, oricare ar fi calea pe care am ales-o.

Majoritatea dintre noi nu zăbovesc niciodată pentru a reflecta la finalitatea vieţii. Adesea nu facem nimic, până când cineva pe care îl iubim nu părăseşte viaţa aceasta în mod neaşteptat. În timpul acestui moment de doliu ne interesăm de sufletul nostru şi începem să reflectăm la ceea ce este viaţa, în cele din urmă. Într-un oarecare fel, viaţa nu este departe de moarte. Ştim cu toţii că ne îndreptăm într-acolo, însă de prea multe ori refuzăm să ne gândim la aceasta cu seriozitate – din pricina necunoscutului şi a fricii pe care o trezeşte moartea.

Scopul vieţii propovăduite de Apostoli şi de către Părinţii Bisericii este de a afla unirea cu Dumnezeu. Iisus a venit ca să ne mântuiască şi ca să deschidă porţile Cerului pentru noi. El ne-a arătat cum să trăim prin învăţătura şi exemplul lui. Ne-a arătat că nu avem a ne teme cu nimic de moarte.

Pentru a începe, trebuie să avem credinţă în Dumnezeu şi să primim iubirea Lui pentru noi. Cu puţină credinţă, putem începe să trăim după modul de viaţă ortodox, un mod de viaţă dat de către Hristos Însuşi prin Biserica Lui. Este un mod de viaţă încercat, care ne apropie de Dumnezeu. Apropiindu-ne de Dumnezeu, sporim capacitatea de a face faţă oricărei greutăţi pe care o putem întâlni. În plus, devenim capabili de a trăi după virtuţi.

1. Rugăciunea zilnică
Să avem o regulă de rugăciune care să cuprindă rugăciunile de dimineaţă şi pe cele de seară.
2. Participarea la slujbe şi la Sfintele Taine
Să asistăm și să participăm cu tot sufletul la Dumnezeiasca Liturghie, să avem o practică regulată a spovedaniei și să primim Sfânta Împărtăşanie.
3. Să respectăm ciclul liturgic al Bisericii
Să Urmăm rânduiala Bisericii şi să participăm la posturile şi la sărbătorile Bisericii.
4. Să practicam rugăciunea lui Iisus
Să repetăm Sfântul Nume cât se poate de des, de-a lungul zilei sau al nopţii.
5. Să încetinim ritmul vieţii și să punem ordine în ea
Să stabilim priorităţi şi să reducem stresul şi fricţiunile cauzate de o viaţă agitată.
6. Să fim atenţi
Să acordăm toată atenţia la ceea ce facem în fiecare clipă.
7. Să ne îmblânzim patimile
Să ne depășim obiceiurile şi ataşamentul faţă de gusturi, să învăţăm să practicăm virtuţile.
8. Fixarea altor priorităţi
Eliberare de egoism şi aflare a bucuriei de a-i ajuta pe alţii.
9. Prietenia duhovnicească
Să petrecem timpul în mod regulat cu alţi creştini ortodocşi, pentru a afla sprijin şi inspiraţie.
10. Lectura Scripturilor şi a Sfinţilor Părinţi
Să ne inspirăm din învăţăturile Sfintelor Scripturi, din înţelepciunea Sfinţilor Părinţi şi din viaţa Sfinţilor Bisericii.

***

Aceste zece puncte prezentate aici nu sunt decât, în mare, modul de a afla unirea cu Dumnezeu. Cu toate acestea, dacă îl urmăm, vom fi conduşi la tot ceea ce avem nevoie să ştim.

Trebuie să le studiem pe fiecare dintre ele şi să ne cercetăm viaţa actuală. Apoi să căutăm mijloace de a aduce schimbări necesare în viaţa noastră, pentru a le integra. Şi întotdeauna să ne rugăm pentru a obţine ajutorul şi dumnezeiescul har fără de care nu avem decât puţină putere prin noi înşine.

(Sursa: Ziarul Doxologia)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un program de viaţă ortodox.
 Vizualizări articol: 781 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un program de viaţă ortodox5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei