Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 63 (7064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Trândăvia şi grija de multe

Trândăvia vrăjmășește cu­noaș­terea de sine, o învăluie cu toată nerăbdarea unei vieți conduse de nihilism, cinism și perfecționism existențialist. Nerăbdarea cu propriile întunecimi ale sufletului, tăgăduirea unor răni nevăzute și nevindecate la timp, considerându-le semne colaterale ale dezvoltării propriei personalității sau simple efecte ale obiceiurilor demult uitate, poate provoca adevărate goluri spirituale care reclamă, într-un final, trădarea de sine și comoditatea cu impostura, cu egoismul, cu renunțarea facilă la autoanaliză, cu păcatul, pe care îl denumește pe scurt „experiență” și nimic mai mult.

Trândăvia pledează pentru suprafață, aparență și normă fără substanță. Poate că cea mai teribilă minciună o naște trândăvia: e minciuna contra esen­țelor și a sensului profund. E minciuna răului văzut ca „bine”, a stagnării privite ca îprogres”, a insuficienței impuse ca „mode­rație”, a lipsei de reactivitate calificată drept „cumpătare” și „chibzuință”. Această minciună e lansată doar în registrul spiritual, duhovnicesc, pe când în planul plăcerilor lumești, al tabloului social, se petrece o explozie de gusturi, etichete și perfor­manțe. Trândavul se dedică acestora din urmă, le numește singurele adevăruri care îi pot prescrie neajunsurile și tristețile, și asta pentru că sunt palpabile, supuse logicii și măsurilor ome­nești. Trândavul e un atlet al impozanței mundane. Își scuză întemnițarea sufletului formal, neasumat, în timp ce își proclamă libertinajul prin galeria diversificată a patimilor și căderilor, atât de seducătoare și de credibile în ansamblul lor, cu falsa lor strălucire, încât le numește viața însăși. În consecință, trândavul se minte că e doar trup. E dominat de exterioritate și se îmbată cu ea.

În rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, nu întâmplător, primul păcat menționat, pentru care cerem ajutorul lui Dumnezeu să-l putem lepăda, e trândăvia. Pentru că trândăvia e o nerăbdare față de cele duhovnicești și o răbdare luxuriantă față de cele materiale, constitutive bunului-plac colectiv și emanate din dorința unui îmai bine social”, a confortului trupului în imediatitatea celor mai subtile „plinătăți” senzoriale.

Trândăvia se conjugă cu grija de multe, cu preocuparea excesivă pentru pântece, cu interesul ne­stăvilit pentru problemele învălurate de zi cu zi, cu neliniștea pentru o cât mai privilegiată și reconfortantă așezare în această lume, sacrificând acelui „mai bine social” scopul ultim al vieții acesteia, mântuirea sufletului.

În această perioadă plină de însemnătate duhovnicească să ne gândim că nu putem avea parte de cunoașterea de sine și, implicit, nu putem desluși chipul lui Hristos din noi, fără a ne întoarce mai vârtos acasă, în Biserică, unde am primit botezul și unde mărturisim, prin participare și comuniune, credința. Trândăvia ne șoptește că și mâine e o zi, că alte priorități ne somează, că avem confortul râvnit, dar până când? Oare nu stă scris că „din mulţimea grijilor se nasc visele şi deşertăciunile din prea multe cuvinte” (Ecclesiastul 5, 6)? Să lepădăm, așadar, grija lumească și să schimbăm cuvintele neajunse în fapte de bucurie și cunoaștere duhovnicească, venind cu tăcere adâncă și cu inimă grăitoare de iubire înaintea tuturor treptelor bine așezate ale Postului Mare, rugându-L pe Mântuitorul Hristos să ne întărească a le petrece smeriți spre a ajunge la Învierea Sa și a noastră.

(Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trândăvia şi grija de multe.
 Vizualizări articol: 1212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Trândăvia şi grija de multe5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei