Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 28 (7029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

La Suceava s-a înfiinţat recent Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR)

Cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, în prezenţa PS Damaschin, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, miercuri, 30 ianuarie 2019, la ceas de seară, tineri mulţi, cu gânduri bune şi inimi deschise, au răspuns strigării ce s-a făcut pentru un moment istoric: înfiinţarea Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) Suceava. S-a întâmplat de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, înainte de Ziua Internaţională a Tineretului Ortodox (2 Februarie).

 

„Menţinerea, apărarea şi promovarea credinţei şi valorilor spiritualităţii creştin ortodoxe”

Aproximativ 200 de tineri au fost prezenţi în Sala de Conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ei au venit plini de entuziasm cu dorinţa de a pune serios umărul la treabă la înfiinţarea Familiei ATOR Suceava, cu ajutorul Bunului Dumnezeu.

Prezent şi el la eveniment, părintele Viorel Ilişoi, Protopop de Suceava I, a amintit de începuturile înfiinţării Asociaţiei, în care tânăra Anastasia Roşioru, îndrumată de pr. Justinian Cojocar, a avut un rol deosebit. De asemenea, el a salutat iniţiativa noastră şi a spus că va fi alături de noi în toate, întrucât tinerii sunt vlăstarele Bisericii.

Părintele Justinian Cojocar, de la Biserica „Sfântul Dumitru” Suceava, cel desemnat să coordoneze ATOR Suceava, a spus: „Voi, dragi tineri, sunteţi viitorul ţării şi al Bisericii! Am mare încredere în voi! Momentul în care aţi păşit pe uşa acestei încăperi este istorie. Scopul ATOR Suceava este menţinerea, apărarea şi promovarea credinţei şi valorilor spiritualităţii creştin ortodoxe. Deviza ATOR este: un creştin adevărat îl iubeşte pe Dumnezeu şi nu se ruşinează de El. De aceea, pornim cu Dumnezeu în suflet şi-i cerem ajutorul să ne dea sănătate, putere, luminarea minţii şi dragoste ca să reuşim să trăim frumos, creştineşte. E minunat să trăieşti creştineşte, să fii pe plac lui Dumnezeu şi oamenilor. Dragi tineri, să fiţi credincioşi, curajoşi, mărinimoşi, veseli! Să fiţi îndrăzneţi!”. Proiectele prezentate de părinte includ activităţi liturgico-misionare, culturale, sociale, educative, sportiv-turistice: „Ne propunem să-i atragem pe tineri! Ne propunem s-arătăm că suntem creatori şi originali, dar neuitând niciodată că Dumnezeu limpezeşte mintea omului şi dă putere omului”.

 

„Această seară este o treaptă din scara care duce la comuniune”

Anastasia Roşioru, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, s-a bucurat de acest moment zicând: „Noi suntem tinerii de astăzi, adulţii de mâine. Viaţa e frumoasă şi noi, tinerii, vrem să arătăm lumii cât de frumos trăim noi creştineşte. Dumnezeu dă sens vieţii noastre şi vă aşteptăm alături de noi!”.

Părintele Bogdan Hrişcă, inspector şcolar pentru Religie, din cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava, i-a încredinţat pe tineri şi pe părintele Justinian Cojocar de tot sprijinul Inspectoratului Școlar Judeţean Suceava: „Vă felicit pentru că sunteţi în număr aşa de mare, tineri care îmbrăţişaţi aceleaşi valori, aceleaşi virtuţi, virtuţi pe care societatea contemporană le pierde sau poate le confundă adesea cu anumite nonvalori. Sunteţi la cea mai frumoasă vârstă a vieţii voastre, dar în acelaşi timp, şi la cea mai dificilă vârstă a vieţii, pentru că acum vă conturaţi visul vieţii. Începeţi să trăiţi şi să lucraţi la visul vostru, la ceea ce doriţi să deveniţi mâine. Vă asigur că, alături de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava vă va sprijini în toate activităţile pe care le veţi desfăşura”.

Părintele Paul Valenciuc, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor: „Am văzut visurile tinerilor. Avem şi sprijinul Inspectoratului şi ştiam de la început că avem binecuvântarea celor doi chiriarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Această seară este o treaptă din scara care duce la comuniune. Comuniunea înseamnă să împărtăşeşti. Comuniunea înseamnă să ştii să-ţi pleci capul şi să asculţi povaţa. Comuniunea înseamnă să ştii să-i fii aproape celui de lângă tine şi, mai presus de orice, comuniune înseamnă să ştii că ceea ce faci, nu faci pentru tine, ci pentru cel de lângă tine”.

 

„ATOR este o altfel de şcoală”

Gabriela Pipirig, Coordonator al Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Sunt în seara asta în mijlocul D-voastră pentru că, aşa cum spunea şi părintele, aici la Suceava se întâmplă un fapt istoric. ATOR este o altfel de şcoală. Dacă acum chiuliţi de la câteva ore, de la ATOR nu o să prea puteţi chiuli. Dacă vă asumaţi o răspundere va trebui să o duceţi la capăt. Vă văd motivaţi, voinici şi oşteni de frunte. Asta înseamnă că atunci când părintele Justinian vă va întreba cine doreşte să se implice, numărul vostru va fi mare. Va fi o şcoală de smerenie, nu este uşor să lucrezi cu cineva. Chiar dacă îţi este prieten, e altceva să lucrezi cu el. Vă aduc în dar prietenia noastră!”

 

”Să arătăm deschidere şi faţă de cei care, deocamdată, nu au aceeaşi tărie a credinţei”

PS Damaschin a rostit la finalul întâlnirii cu tinerii următoarele: „Vă mulţumesc că aţi venit în seara aceasta, vă mulţumesc pentru tot ce veţi face de acum înainte şi pentru ca tot ce veţi face de acum înainte să dureze vreau să vă pun trei gânduri la suflet.

Primul dintre ele: ca să reziste, să fiinţeze, să dureze şi să se propage ce facem noi bun nu putem să facem asta doar noi. Deci, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Cum spune românul, totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu. Câtă vreme vom sta în ograda Bisericii, sub umbra Bisericii, lucrurile vor merge bine. Dacă ne vom sectariza, atunci nu vor fi roade. Roadele nu vin doar din lucrarea noastră, ci cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Binecuvântarea lui Dumnezeu se cere în genunchi. Deci, stăm sub acoperişul Sfintei Biserici.

Apoi, pentru a fi credibili, oamenii trebuie să vadă ceva. Vorbele sunt insuficiente. Dincolo de lucrurile frumoase care ne vor bucura pe noi împreună, vor trebui să primeze în activitatea noastră, şi aici mă includ şi pe mine, pentru că aş vrea să mă consideraţi parte a ATOR Suceava.

Vreau să vă transmit un gând al Părintelui Arhiepiscop Pimen. El a subliniat foarte mult această implicare în social ca oamenii să vadă ceva de la noi şi să se bucure şi să dea slavă lui Dumnezeu că se întâmplă ceva bun în Biserică, dar văzut cu ochii lor, de oameni care nu întotdeauna ştiu să citească cele ale Bisericii aşa cum sunt cele ale Bisericii. M-aş bucura să ne vedem pe toţi acţionând concret. Acesta este al doilea gând şi să nu-l uităm pe primul.

Al treilea gând: N-aş dori ca ATOR Suceava să ajungă o castă, o adunare numai noi cu noi. Să fim deschişi. Sunt şi ei tineri şi ei trebuie să fie cu noi. Ne deschidem şi faţă de cei care nu sunt în Sfântul Altar, ci şi pentru cei care sunt în biserică, dar, metaforic vorbind,  mai în pridvor, pe la început. Nu ştim noi cum evaluează Dumnezeu inimile lor. Deci, să arătăm deschidere şi faţă de cei care, deocamdată, nu au aceeaşi tărie a credinţei pe care nădăjduim că o avem cei mai mulţi dintre noi.

Tinerii care nu sunt atât de apropiaţi de Biserică nu trebuie să vadă în ATOR-işti nişte figuri închircite, feţe triste, ochi pleoştiţi, haine lungi pseudomonahale. Deci, trebuie să vadă oamenii în noi oameni integri, cu capul pe umeri, cu picioarele pe pământ şi cu mintea în Cer, la Dumnezeu. Trebuie să vadă persoane care vor să ajute, care nu-s numai bine ei cu ei, aşa, în singurătatea asta care mai mult vatămă decât foloseşte. Deci, să fiţi, aşa cum îmi place mie să spun, nişte <trădători> în sensul bun ai frumuseţii credinţei noastre. Cei care se întâlnesc cu D-voastră trebuie să-şi pună întrebarea: <De ce tânărul acesta poate să fie aşa de bucuros şi eu nu-s?>. <De ce el se bucură el atunci când iese de la o slujbă şi eu când ies dimineaţa de la discotecă nu sunt bucuros ca el sau sunt bucuros doar până când ajung acasă şi m-am despărţit de prietenii mei şi m-am retras singur în camera mea?>.

Deci, asta trebuie să afişăm noi. Să nu credem că noi suntem vârful ice-berg-ului, noi suntem în Himalaya tineretului credinţei ortodoxe, sus numai noi şi ceilalţi sunt la periferie. Ne deschidem, toţi sunt tineri, colegi de-ai noştri. Ne-am bucura să fie şi ei cu noi, dacă vor vrea, nu-i forţează nimeni.

Deci, stăm sub umbra Bisericii pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze iniţiativele noastre bune. Suntem deschişi, toţi sunt fraţii noştri şi Doamne-ajută să se deschidă uşile acestui ATOR către toţi cei care vor să fie împreună bucuroşi cu noi şi cu Dumnezeu. Înainte! Început bun să fie acesta!”

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR) Suceava are ca patroni spirituali pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava şi Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

(ATOR Suceava)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Suceava s-a înfiinţat recent Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR).
 Vizualizări articol: 2453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
La Suceava s-a înfiinţat recent Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei