Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 281 (6991)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfaturi pentru ultimele zile din Postul Crăciunului

1. Sporeşte hrana spirituală!

În post mâncăm mai puţin, dar sporim hrana spirituală: „Citim mai des şi mai mult Sfânta Scriptură, ne rugăm mai mult, ne spovedim mai des, eliberându-ne de un trecut apăsător, şi ne împărtăşim mai des cu Trupul şi Sângele Domnului” (Patriarhul Daniel).

De ce? Pentru că hrana spirituală este mântuitoare:

Mă căutaţi nu pentru că aţi văzut minuni, ci pentru că aţi mâncat din pâini şi v-aţi săturat. Lucraţi nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viaţa veşnică şi pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl” (Ioan 6:26-27).

2. Ai grijă la cuvinte!

De am mânca numai cenuşă”, spune Sf. Ioan Hrisostom, „această viaţă aspră nu va putea folosi, dacă nu ne vom înfrâna totodată de prihănire şi de defăimare”. Sf. Ioan atrage atenţia că prin cuvinte „defăimătorul sfâşie şi mănâncă pe aproapele său”.

Deşi nu ai înfipt dinţii tăi în carnea, nici în trupul aproapelui tău, dar ai muşcat sufletul lui cu clevetirea ta, l-ai rănit cu bănuiala ta cea rea, ţi-ai pricinuit ţie însuţi, lui şi multor altora înmiite daune”. Deci a posti înseamnă nu doar abţinerea de la anumite mâncăruri ci abţinerea de la „a-l mânca” pe semenul tău.

Toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Iar dacă vă muşcaţi unul pe altul şi vă mâncaţi, vedeţi să nu vă nimiciţi voi între voi”. (Galateni 5:14-15).

3. Nu lenevi. Fii organizat!

Lenea este unul dintre cele şapte păcate capitale care ne poate afecta postul. „Cel ce-şi plânge păcatele nu cunoaşte trândăvia”, spune Sf. Ioan Scărarul. Cu alte cuvinte, cunoscându-ne tendinţele păcătoase le putem evita prin umplerea timpului cu cele de folos şi respectarea unui program de lucru şi de rugăciune.

Să-l înlăturăm pe acest tiran (trândăvia) cu amintirea greşelilor noastre şi să-l batem cu lucrul mâinilor; să-l târâm înaintea judecăţii prin cugetarea la bunurile ce vor să fie”, ne recomandă Sf. Ioan Scărarul. Trăirea unei vieţi dezorganizate este contrară voii divine întrucât „Dumnezeu nu este al neorânduielii ci al păcii” (I Corinteni 14:33).

4. Ai grijă ce priveşti!

Tot Sfântul Ioan Gură de Aur face lămuriri în acest sens vorbind despre „postul privirii”. El spune că „Ar fi cea mai mare nebunie a opri gurii chiar mâncarea cea învoită, iar ochiului, dimpotrivă, a-i îngădui privirea cea păcătoasă”.

Dacă privirea este neiertată, păcătoasă, vatămă postul, ducând tot sufletul la pierdere”, adaugă marele ierarh. Aşadar, pentru un post edificator să avem grijă să de curăţia ochiului: „Luminătorul trupului” pentru că dacă „va fi ochiul tău curat, tot trupul tău va fi luminat” (Matei 6: 22-33).

5. Atenţie la lucrurile mici!

De multe ori ne concentrăm pe unele aspecte care ni se par importante, dar pierdem din vedere tocmai esenţialul care se află în lucruri mărunte: un gest, o vorbă bună, o atitudine pozitivă.

Cel ce este credincios în foarte puţin şi în mult este credincios; şi cel ce e nedrept în foarte puţin şi în mult este nedrept” (Luca 16:10).

Să încercăm să fim mai buni şi să nu uităm să ne consultăm cu duhovnicul pentru a duce un post edificator!

6. Empatizează!

Fii alături de cei care suferă, îndrumă-i pe cei ce au pierdut calea. Nu ignora pe cei ignoranţi, ajută-i să înţeleagă, încurajează-i, empatizează!

Postul nu presupune izolare, nu ne putem mântui singuri, în egoism. „Dobândeşte pacea şi mii de oameni din jurul tău se vor mântui” ne învaţă Sf. Serafim de Sarov.

Reflectă mai mult la Pilda Samarineanului Milostiv (Luca cap. 10).

7. Fii recunoscător, nu te plânge!

Postul nu este motiv de întristare, ci de bucurie. Ne pregătim, ne purificăm sufletele pentru a ne bucura de Naşterea Mântuitorului în lume.

Mântuitorul vine să aducă pace şi bucurie, de aceea, „Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii”.(Mate 6:16) şi „Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat. Daţi mulţumire pentru toate” (I Tesaloniceni 5:16-18).

Postul presupune, de asemenea, recunoştinţă faţă de Cel căruia nici apă nu I-au dat să bea, ci oţet.

8. Adoptă o atitudine pozitivă. Zâmbeşte!

Postul ziditor şi curăţitor de suflet este esenţial să fie petrecut cu bucurie şi atitudine pozitivă. Despre bucuria postului, Părintele Teofil Părăian arată că vine din echilibru:

Bucuria postului, ca orice bucurie obţinută prin înfăptuirea unui lucru bun, se înmulţeşte. Toate trebuie, însă, făcute cu echilibru. De exemplu, postul nu trebuie dus la extrem, ci se cuvine să fie echilibrat; un post moderat îţi dă şi bucurie. Un post aspru te istoveşte în aşa fel, încât nu te mai poţi bucura nici de ce te-ai bucura în mod firesc. Aşa că totul trebuie privit cu echilibru, totul trebuie făcut cu echilibru”.

Zâmbetul poate fi unul dintre lucrurile mărunte dar esenţiale pentru pacea sufletului tău, dar şi a celor din jur.

9. Respectă un program zilnic de rugăciune!

Nu poţi spune că posteşti dacă nu comunici cu Dumnezeu. Programul de rugăciune stă la baza vieţii creştinului. Chiar dacă uneori nu ai dispoziţia necesară, nu evita pravila zilnică! Chiar şi rugăciunea numai cu buzele are un folos.

Deşi „Dumnezeu, în vremea rugăciunii, nu caută numai buzele şi limba, ci caută mintea şi inima”, spunea Părintele Cleopa, „rugăciunea pe care o facem noi cu gura şi cu buzele şi ea este bună într-o măsură, căci şi ea are temei în Sfânta Scriptură: «Aduceţi Domnului roada buzelor voastre»”.

10. Ajută-ţi semenii!

Postul adevărat trebuie însoţit de rugăciune, dar şi de fapte bune. În perioada Crăciunului accentul cade pe milostenie, bunătate şi dărnicie.

La bunătatea sau dărnicia arătate de Mântuitorul prin întruparea Sa, suntem chemaţi să răspundem cu bunătate, prin daruri oferite copiilor şi săracilor, prin iertare, prin spovedanie şi împărtăşire mai deasă cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos”, aminteşte Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a subliniat că „Dacă este însoţit de fapte plăcute lui Dumnezeu, postul face din omul postitor lumină între oameni şi vas ales al slavei lui Dumnezeu”.

(Sursa: basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfaturi pentru ultimele zile din Postul Crăciunului.
 Vizualizări articol: 977 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfaturi pentru ultimele zile din Postul Crăciunului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei