Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 209 (6919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tinere, alege bucuria!

După ce m-am rugat împreună cu voi, aş dori să vă las spre amintire şi un sfat bun cu privire la educaţia voastră.

În educaţie, lucrul cel mai greu este orientarea libertăţii omeneşti. Adeseori, mai ales în vremea noastră, nu pot face faţă acestei sarcini educatorii; pier înşişi cei educaţi, nefiind în stare s-o stăpânească. Evident, aici partea principală a sarcinii le aparţine înşişi celor educaţi: ce poate face educatorul spre binele unui om care are libertatea de a nu primi acest bine? Aşadar, care din condiţiile pentru ca libertatea voastră – libertate de care depinde tot viitorul nostru pe pământ şi în veşnicie – să se dezvolte, care dintre aceste condiţii depind de noi?

În primul rând, se cer din partea voastră atenţia şi respectul cuvenit faţă de libertatea voastră ca dar nepreţuit al lui Dumnezeu, de care pe pământ are parte doar omul şi de care el nu poate abuza nepedepsit. Ca atare, feriţi-vă să luaţi hotărâri pripite în cele cu care păcătuieşte adeseori tinereţea, ci deprindeţi-vă să chibzuiţi cu maturitate fiecare pas pe care îl faceţi. Repetând înaintea poporului lui Israel Legea lui Dumnezeu înainte de intrarea în pământul făgăduinţei, a zis: „Viaţă şi moarte am pus înaintea ta, binecuvântare şi blestem. Alege viaţa ca să trăieşti, tu şi urmaşii tăi” (Deuteronom 30, 19). Alege, aşadar cugetă, cercetează căile care stau înaintea alegerii tale şi purcede pe cea care duce la viaţă, nu la moarte.

 

„Pe Domnul Dumnezeul tău, să asculţi glasul Lui şi să te lipeşti de El, căci în aceasta este viaţa ta şi lungimea zilelor tale”

Greu este şi pentru omul matur să stabilească sigur la ce deznodământ duce o alegere sau alta, în fiecare caz concret – cu atât mai greu este lucrul acesta pentru tineret. Domnul, Care i-a dat omului libertate atunci când l-a zidit şi l-a refăcut după căderea sa, ne-a arătat însă calea vieţii sub forma unei legi generale, altfel spus, a unui principiu general, de la care, chibzuind, trebuie să pornească rezolvarea fiecărui caz concret din viaţa noastră. În ce constă această lege? „Să-L iubeşti”, continuă Moise în povaţa pe care am citat-o, „pe Domnul Dumnezeul tău, să asculţi glasul Lui şi să te lipeşti de El, căci în aceasta este viaţa ta şi lungimea zilelor tale”.

Aşadar, cea de-a doua condiţie a orientării corecte a libertăţii noastre este aceea de a stabili cu grijă dacă hotărârea pe care am luat-o corespunde cu voia lui Dumnezeu. Iar întrucât nu putem găsi o indicaţie limpede în Legea lui Dumnezeu pentru fiecare caz concret, mai mult sau mai puţin important, al vieţii noastre, Moise şi zice: „să te lipeşti de El”, adică să intri în împărtăşire lăuntrică cu Dumnezeu prin rugăciune, prin dorirea inimii, prin dragoste, şi El îţi va vesti voia Sa în inima şi conştiinţa ta şi îţi va arăta calea vieţii.

Fereşte-te, tinere, să te laşi fără chibzuinţă în voia mişcărilor şi pornirilor zgomotoase care sunt obişnuite acum printre uşuraticii tăi tovarăşi de vârstă, care, oricine ar fi ei, sunt la fel de neexperimentaţi ca şi tine; nu da nimănui libertatea ta, pentru care doar tu răspunzi, iar în împrejurările grele însingurează-te şi cheamă-L în inima ta pe singurul sfătuitor fără greş – pe Domnul Dumnezeul Tău, şi El te va înţelepţi şi te va învăţa ce să faci şi de cine să te ţii!

Doar această mişcare a sufletului către comunicarea cu Dumnezeu îţi va elibera într-o clipă imaginaţia şi inima de amăgire, iar raţiunea – de patimă; toate puterile sufletului tău se vor întoarce sub stăpânirea ta, şi vei fi în stare să le îndrepţi încotro trebuie.

(Ambrozie Kliucearev, Arhiepiscopul Harcovului) (Viaţa de familie, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, Bucureşti, 2009, pp. 67-70, Doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinere, alege bucuria!.
 Vizualizări articol: 1053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tinere, alege bucuria!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei