Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 182 (6892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

14–16 august 2018

Programul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la Putna

Marţi, 14 august

  • Ora 9.00 – Aducerea spre închinare a sfintelor moaşte ale Sfântului Iacob Putneanul din Paraclisul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel al mănăstirii în baldachinul din incinta mănăstirii
  • Ora 13.30 – Ceremonia de redeschidere a căii ferate spre Putna, Gara Putna.
  • Ora 15.00 – Depunerea pe mormântul Sfântului Ştefan cel Mare a Coroanei reconstituite a Voievodului.
  • Ora 18.15 – Privegherea la Adormirea Maicii Domnului.

Miercuri, 15 august – Adormirea Maicii Domnului

  • Ora 6.30 – Slujba de sfinţire a Aghesmei mici şi Taina Sfântul Maslu în incinta mănăstirii.
  • Ora 7.00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului, în biserica voievodală, în faţa icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
  • Ora 9.30 – Sfânta Liturghie arhierească.
  • Ora 18.00 – Slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi a ctitorilor sfinţi ai Mănăstirii Putna.

Joi, 16 august – Pomenirea ctitorilor

  • Ora 7.00 – Acatistul Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
  • Ora 9.30 – Sfânta Liturghie cu pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna.
  • Ora 11.30 – Slujba Parastasului pentru pomenirea ctitorilor Mănăstirii Putna.
  • Ora 19.00 – Ducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Iacob Putneanul în Paraclisul mănăstirii.
  • Ora 20.00 – Seară de muzică clasică şi poezie creştină la Arhondaricul „Mitropolit Visarion Puiu”. Invitat principal: violonistul Andrei Tudor.

Coroana reconstituită a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare este un simbol al identităţii, unităţii, demnităţii şi credinţei poporului român. 

Sfântul Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457–1504), a fost un suveran model pentru conducătorii români de-a lungul veacurilor. Prin viaţa, faptele şi moştenirea sa, Sfântul Ştefan cel Mare este un precursor al Marii Uniri din 1918. 
În Anul Centenar 2018, proclamat Anul Omagial al unităţii de credinţă şi neam şi Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri, Consiliul de Patrimoniu al Mănăstirii Putna a hotărât reconstituirea coroanei Sfântului Voievod Ştefan cel Mare după modelul istoric. 
Forma, proporţiile şi materialele folosite la reconstituirea Coroanei au fost alese conform reprezentărilor originale în care Sfântul Voievod Ştefan cel Mare apare încoronat, Tetraevanghelul din 1473 şi tabloul votiv de la Voroneţ (1488), cu consilierea unor reputaţi istorici şi specialişti în heraldica şi arta medievală româneşti. 
După ce va fi binecuvântată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, luni, 13 august, la Bucureşti, Coroana va fi expusă permanent în muzeul Mănăstirii Putna, alături de spada (replică), crucea (1503), cădelniţa (1470), ripida (1497) şi alte obiecte dăruite mănăstirii de Sfântul Ştefan cel Mare. În momente deosebite din an, coroana va fi aşezată pe mormântul Voievodului: 2 iulie (ziua adormirii Sfântului Ştefan cel Mare) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României). 

Marţi, 14 august 2018, se va relua circulaţia trenurilor pentru călători pe calea ferată spre Putna. 

Calea ferată spre Putna a fost inaugurată în 1898. Atunci Putna făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, fiind anexată odată cu întreaga Bucovină, în 1775. 
În 1918, Bucovina s-a unit cu România. Pe lângă aportul la viaţa economică a zonei, această linie de cale ferată a avut o contribuţie majoră la întărirea identităţii şi unităţii românilor. 
Astfel, trenurile care au străbătut-o au fost principalul mijloc de transport folosit în pelerinajele din perioada anilor 1919–1925, organizate de statul român pentru românii din diferite provincii istorice ale ţării în vederea cunoaşterii Bucovinei şi în special a mănăstirilor de aici, păstrătoarele unui patrimoniu cultural, istoric şi religios unic în ţară. În 1920, pe această cale ferată au călătorit Regele Ferdinand I şi Regina Maria, în prima vizită în Bucovina după Marea Unire. 
Chiar şi în perioada regimului comunist, turismul înspre mănăstirile Bucovinei a continuat, românii aflând aici una din insulele de normalitate care menţin viaţa socială şi naţională a unei ţări. De-a lungul anilor, sute de mii de elevi au vizitat Mănăstirea Putna folosind această cale ferată.
În 2012, circulaţia pe linia Dorneşti – Rădăuţi – Putna a fost oprită.
Mulţumim Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române CFR - SA pentru că, la 100 de ani de la Marea Unire şi la 120 de ani de la inaugurarea acestei linii, a găsit soluţiile potrivite pentru redeschiderea ei.
Pelerinii care vor veni la Putna cu trenul vor putea vizita gratuit Muzeul mănăstirii, prezentând biletul de călătorie.

(https://www.putna.ro/)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Programul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la Putna.
 Vizualizări articol: 2587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Programul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la Putna5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei