Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 151 (6861)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inelul, simbol al iubirii în fidelitate

Ritualul binecuvântării şi punerii inelelor are loc în cadrul slujbei Tainei Sfintei Cununii, în prima parte a acesteia când se săvârşeşte Logodna, fiind actul central al acestei slujbe. După binecuvântarea mică şi rostirea ecteniei mari şi a două rugăciuni, preotul ia inelele şi zice de trei ori, mai întâi către logodnic: „Se logodeşte robul lui Dumnezeu (N) cu roaba lui Dumnezeu (N) în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”. Rostind numele mirelui îi atinge acestuia fruntea cu inelul, şi tot aşa, rostind numele miresei, atinge fruntea ei cu inelul, apoi atinge din nou fruntea mirelui şi, spunând „în numele Tatălui”, face semnul crucii pe faţa lui, apoi, după ce îi dă inelul să-l sărute, i-l pune pe inelarul mâinii drepte. Tot aşa procedează şi pentru punerea inelului miresei.

Formulele rostite de preot constată un fapt de acum împlinit. Se vede pe de o parte că logodnicii îşi fac unul altuia un legământ, iar pe de altă parte că acest legământ se săvârşeşte înaintea lui Dumnezeu şi în numele Său, şi de aceea el este duhovnicesc şi sfânt.

Inelele sunt în primul rând însemne ale unirii şi zălog al credincioşiei; în multe istorisiri din Biblie inelul este semn al puterii (Facere 41, 42) şi al cinstirii (Luca 15, 22). Adesea, pe el este încrustată o pecete, cu care se întăreşte în mod solemn o înţelegere, se stabileşte ferm o stare de lucruri sau se dă o hotărâre de nestrămutat (Estera 8, 8; Înţelepciunea lui Solomon 2, 5; Daniel 6, 18).

Schimbul de inele semnifică în mod simbolic consimţământul şi legământul reciproc al logodnicilor, fidelitatea lor; arată că unul pe altul se întregesc, că se dăruiesc unul altuia, că fiecare e gata să dea şi să împartă cu celălalt bunurile sale materiale şi spirituale, că sunt datori să se ajute şi să se sprijine unul pe altul; arată îmbogăţirea reciprocă pe care le-o aduce dragostea lor; într-un cuvânt arată întrepătrunderea duhovnicească a vieţii pe care ei se făgăduiesc să o ducă împreună. Se întăreşte astfel interpretarea potrivit căreia cei doi sunt unul pentru altul, în mod analogic, ceea ce este Hristos pentru Biserică şi Biserica pentru Hristos.

(Jean-Claude Larchet, Viaţa sacramentală, Editura Basilica, Bucureşti, 2015, pp. 345-346, Doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inelul, simbol al iubirii în fidelitate.
 Vizualizări articol: 857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Inelul, simbol al iubirii în fidelitate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei