Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 140 (6850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Regele și olarul

Istoria omenirii consemnează de-a lungul ei multe replici memorabile rostite fie de oameni importanți, regi, generali, savanți, sau dimpotrivă, de oameni nebăgați în seamă, cum ar fi monahii sau mirenii cu profesii modeste.

Atunci când diferiții conducători de popoare sau oameni de știință lansează vorbe care au rămas consemnate pentru posteritate, acestea nu ne impresionează atât de tare precum cele emise de cei simpli și neînvățați. Secretul prin care aceștia reușesc să uimească datorită puterii cuvintelor lor este legat de smerenia și convingerile lor puternice.

Ceea ce veți citi se referă la o întâmplare petrecută la curtea regelui francez Henric al III-lea, care a domnit spre sfârșitul secolului al XVI-lea, mai exact 1574-1589.

Suntem în Franța războaielor contra hughenoților, adică a protestanților de confesiune calvină.

Cine nu era catolic atunci plătea cu viața. Așa a ajuns să fie condamnat la moarte și iscusitul olar Bernard Palissy, cel care lucra farfuriile și platourile din care se servea la curtea regelui.

Palissy era calvin și recunoscut de toți ca maestru în profesia sa. Orice vas ieșit din mâna lui, adevărată operă de artă, putea fi ușor recunoscut pentru motivele florale și animale în relief cu care era ornamentat. Astăzi, la orice licitație de obiecte medievale, o farfurie de Palissy costă multe zeci de mii de euro.

Henric al III-lea nu voia să-și piardă olarul curții regale.

De aceea, s-a dus personal la el în închisoarea Conciergerie și a încercat să-l convingă să renunțe la credința sa pentru a-și cruța viața. Regele i-a zis: „Dacă nu renunți la calvinism, sunt forțat ca procesul contra ta să continue și tu să fii condamnat”. Auzind aceste cuvinte, Palissy i-a răspuns regelui cu demni­tate: „Sire, eu nu sunt decât un biet olar, unul dintre cei mai smeriți supuși ai majestății voastre, dar nu există putere pe lume care să mă poată obliga să lucrez contra credinței mele. Majesta­tea voastră sunteți unul dintre cei mai puternici stăpâ­nitori din câți există pe pământ și totuși, spuneți că sunteți forțat. Sire, care dintre noi este regele și care este olarul?”

Acest răspuns l-a impresionat pe rege atât de mult, încât nu a găsit odihnă până ce nu a sistat procesul contra smeritu­lui său slujitor, olarul Bernard Palissy.

(Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regele și olarul.
 Vizualizări articol: 800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Regele și olarul5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei