Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 140 (6850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Recompensă

Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, în excursie în Maramureș

Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava au primit în dar de la părintele Justinian Cojocar o zi de neuitat în minunatul Maramureș, ca o încununare a rezultatelor frumoase obținute în anul școlar încheiat și a expresiei dragostei și implicării în proiectele frumoase de la cateheză.

Prima oprire a fost la Sighetul Marmației, la Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței. Copiii s-au născut toți după anul 1989 și perioada grea a comunismului o știu doar din cărțile de istorie și din ce le-au spus părinții și bunicii. Cea mai mare realizare a vizitei la Memorial a fost conștientizarea bucuriei că trăim acum într-o libertate pe care avem datoria s-o lăsăm moștenire urmașilor noștri.

 

Istorie și credință

La Săpânța, copiii „s-au mutat„ de la o cruce la alta, admirând picturile și citind cu atenție textele care vorbeau despre omul care odihnea în cimitir. Biserica din cimitir, care se împodobește acum cu mozaic, se află exact în mijlocul unei mări de cruci pictate, culoarea albastră fiind zărită cel mai des, parcă oglindind cerul. Aproape de Săpânța, la Peri, se află Mănăstirea „Sfântul Arhanghel Mihail”, mănăstire din lemn. O mănăstire extraordinar de frumoasă a fost Bârsana, amintită în documente de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Biserica din lemn era toată împodobită cu pictură deschisă la culoare, pe un fond de alb-gălbui care era atât de cald. În Muzeul mănăstirii, copiii au văzut tipărituri vechi, la loc de cinste fiind Cazania lui Varlaam din 1643 și Biblia de la București din 1688. Mult timp, pe lavițe mănăstirești, copiii s-au odihnit bând apă de la izvorul mănăstirii și privind la meșterii maramureșeni care acopereau altarul de vară al mănăstirii, aflat în mijlocul curții pline de flori. Copiii s-au închinat în bisericile din lemn vechi de 300 de ani din Rozavlea și Poienile Izei, ultima aflată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

Răsplătiți pentru rezultate bune la școală

Ultima oprire a fost la Mănăstirea Moisei, veche de peste 4 veacuri. Un călugăr de la Moisei le-a vorbit copiilor despre istoricul lăcașului de cult, fiind impresionat de rezultatele lor frumoase de la școală. Prin vestitele stațiuni turistice Borșa și Vatra Dornei a fost drumul de întoarcere spre municipiul Suceava, capitala unei regiuni mirifice - Bucovina.

Este deja o tradiție excursia de sfârșit de an. Până acum, copiii au vizitat toată Bucovina, Neamțul cu mănăstirile și peisajele pitorești, Ucraina cu Lavra Poceaev și Lavra Peșterilor din Kiev, o parte din Europa Occidentală și aproape toată Scandinavia, până la Polul Nord, pentru că e un an special și pentru că majoritatea copiilor s-au ostenit și au reușit să obțină locul I pe Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, fiind premiați de Patriarhul României. Sankt Petersburg și Lacul Ladoga sunt următoarele destinații care vor fi vizitate în luna iulie. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

(Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, în excursie în Maramureș.
 Vizualizări articol: 1071 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii „Sfântul Dumitru” din Suceava, în excursie în Maramureș5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei