Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 127 (6837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A doua săptămână din postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Biserica Ortodoxă sărbăto­reşte în ziua 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Pentru rolul major pe care l-au avut aceşti Sfinţi Apostoli ai Mântuitorului în răspândirea creşti­nismului, Biserica a rânduit ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel aminteşte de pregătirea Sfinţilor Apostoli pentru primirea Sfântului Duh la Cincizecime, dar şi de râvna cu care ei au slujit Biserica, ducând cuvântul Evangheliei până la marginile lumii. Anul acesta avem post pentru sărbătoarea Sfinţilor Apostoli în perioada 4 - 28 iunie.

Acest post este o practică veche a Bisericii, care datează din epoca primară. Despre el au vorbit Sfinţii Atanasie cel Mare, Ambrozie al Milanului şi Leon cel Mare.

Prin ţinerea acestui post se cinstesc şi darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

Postului Sfinţilor Apostoli începe întotdeauna luni după Duminica Tuturor Sfinţilor şi este un post uşor. În fiecare sâmbătă şi duminică a acestui post este dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare arată că luni, miercuri şi vineri se mănâncă legume fără ulei, marţi şi joi aceleaşi cu untdelemn şi vin. Dezlegarea la peşte există şi luni, marţi şi joi dacă atunci cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin. Şi în caz de hramul bisericii se oferă dezlegare la peşte. Dacă însuşi praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Române, Postul Sfinţilor Apostoli poate varia între 28 de zile, atunci când Paştele cade pe 4 aprilie, până în situaţia în care poate fi desfiinţat, atunci când Paştele este prăznuit după data de 1 mai. În aceste situaţii, s-a hotărât ca postul să se ţină două sau trei zile înainte de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. (Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A doua săptămână din postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
 Vizualizări articol: 940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A doua săptămână din postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei