Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 46 (6756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Omul în chipul și asemănarea Noastră (Sfânta Treime)

Și a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul și asemănarea Noastră, ca să stăpânească peste peștii mării și peste păsările cerului și peste dobitoace și peste tot pământul și peste toate vietățile care se târăsc pe pământ!” (Facerea 1-26, Sfânta Scriptură, ediția Anania).

Primul Om este creat de Dumnezeu prin intenția și puterea Cuvântului Său (și a zis Dumnezeu), urmată de comuniunea în fapte a mai multor Persoane și acțiunea realizabilă prin modul conjunctiv (să facem). Omul este făcut după chipul sau înfățișarea și asemănarea cu Dumnezeu. Pentru a evidenția chipul și asemănarea primului Om este de-ajuns, întru început, să-L vedem pe Dumnezeu în chipul și asemănarea Sa.

Primele semne ale cunoașterii lui Dumnezeu pot fi extinse, înomenindu-le în chipul și asemănarea omului. Dumnezeu este cunoscut și reliefat în cuvintele și faptele premergătoare creației omului. „Întru început a făcut Dumnezeu cerul și pământul”. Dumnezeu hotărăște prin voință și putere să așeze un început al creației. În orice activitate, omul, prin voință și putere, va pune un început bun. Lucrurile nu încep de la jumătate și nu se lasă încurcate sau neterminate. Dumnezeu creează infrastructura cosmică sau cadrul și climatul de manifestare a vieții. Înainte de a intra în miezul lucrurilor, este bine ca omul să creeze cadrul general, casa înaintea mobilierului, educația și studiile înaintea împlinirii profesiei.

Pământul fiind nedeslușit și ne-mplinit, Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor. Gândirea omului are o viziune limpede și strategică în intenția de a face ceva din nimic sau dintr-o materie nedeslușită, neprelucrată. Înainte de a construi o casă, omul își face un plan, analizează schematic, financiar și faptic materialele necesare construcției.

 

Tot ce face omul, să facă pentru viață!

„Și a zis Dumnezeu”, evidențiază puterea Cuvântului de înfăptuire a oricărei fapte. „Vorba-i vorbă” este o zicere populară care exprimă importanța și puterea cuvântului la om. Dacă primele calități ale lui Dumnezeu sunt fapta creatoare și acțiunea ordonată, cea mai puternică este puterea Cuvântului Său. Omul este înzestrat cu puterea cuvântului în inițiativă, decizie și concluzie pentru fapte creatoare și acțiuni ordonate. Vorba multă și fără rost, polemicile, criticile, dezbaterile în ședințe lungi și dese nu se încadrează în asemănarea divină. Creația ordonată a universului, etapele de creație, au rolul de asigurare a spațiului vital pentru toate plantele și ființele vii ce vor crește și se vor înmulți pe pământ.

Prin toate meseriile existente, prin arte și științe, omul trebuie să genereze fapte care să contribuie la viața semenilor, faunei și florei. Tot ce face omul, să facă pentru viață! Orice acțiune care generează distrugerea ființelor vii, deși în mod tragic este înfăptuită de oameni, nu intră în conduita umană a bunăstării.

„Să fie!” Prin puterea cuvântului trudit, prin primirea revelației sau prin studiu și experiență, toate faptele și activitățile umane converg către o existență de natură spirituală sau fizică. Este absurd să-ți propui să faci ceva fără folos, ceva fără existență sau de care nu are nimeni nevoie. Un exemplu contemporan ar fi programele și strategiile de natură politică sau macroeconomică care, deși elaborate, nu generează, de multe ori, nimic.

„Și Dumnezeu a numit!” Toate lucrurile bine făcute, fie că au existență fizică sau nu, trebuie să aibă un nume, un reper, o încadrare într-o ramură, știință, artă, o misiune și un rol clarificate tocmai prin tăria numelui.

„Și a văzut Dumnezeu lumina că e frumoasă; și a despărțit lumina de întuneric.” Fiind vorba de lumina necreată sau lumina taborică de mai târziu, omul, prin calitățile sale dumnezeiești, poate simți și vedea prin trăirea rugăciunii acest gen de lumină, anterioară luminii solare. De asemenea, prin trăirea în asemănarea Noastră, omul va vedea frumusețea acestei lumini și va lupta să o despartă de întunericul minții.

„Și a văzut Dumnezeu că e bine!” Omul trebuie să vadă binele și să se bucure de rezultatul oricărei fapte, să nu fie cârcotaș, să nu vadă doar neghina din grâu. Omul care muncește ordonat și este puternic în cuvântul său față de propria persoană și față de semeni va fi împlinit, văzând binele ieșind din mintea și mâinile sale.

 „Și a zis!” și „Și a fost așa!”, cu alte cuvinte: zis și făcut. Toate cuvintele omului – scrise, vorbite, schematizate în grafice sau formule – determină o faptă bună. Invazia de termeni sofisticați, propuneri nerealiste, balastul informațional, beția de cuvinte mortifică fapta, iar vorba multă e sărăcia omului.

(Doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omul în chipul și asemănarea Noastră (Sfânta Treime).
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Omul în chipul și asemănarea Noastră (Sfânta Treime)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei