Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 nov 2017 - Anul XXII, nr. 272 (6688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Antidot pentru toleranții fără… toleranță

Suntem în plină zodie a toleranței. De aceea, orice om care se roagă e lipsit de cultură, orice preot este un manipulator și Biserica este de vină; în toată liniștea Țării, ea fiind cea care dezbină și încrâncenează. Cuvintele preoților sunt singurele care dezbină, ceilalți fiind model de pace socială și închegare a libertăților. Nu așa sună mesajul unei societăți cinice la adresa propriilor cetățeni? Cum te-ar urma în lupta civică oamenii pe care-i batjocorești pentru idealuri? Cât de orb trebuie să fii pentru a vedea că starea de înapoiere economică, ascunsă perfect în sondaje și cercetări la comandă, nu este cauzată de lipsa de finanțare, ci de furtul din finanțări și că avem o problemă majoră nu cu ridicarea de locașuri de cult, ci cu dărâmarea idealului de a mai construi ceva - câtă vreme drumurile nu mai duc nicăieri? 

 

În pelerinaj gazda e Hristos

Dar pentru că trăim într-o zodie a toleranței agresive, începem să ne temem. Manuale de Istoria României, în care islamul e mai important decât Ortodoxia pentru Europa și România (cazul manualului editat de Corint), incisivitatea propunerii unor materii școlare surogat de prostituție (așa gândeau acum un an mulți activiști educația sexuală) ori corozive moral prin alinierea la absurdul ideologizat, toate sunt semne că furtuna ce ni se anunță nu este ușor de trecut. Pe cine se va baza Biserica? Unii vor spune pe cutare sau cutare segment social, alții vor zice pe cultură, pe slujire… Noi știm însă că nădejdea noastră e Hristos Domnul. Că El e Taina care alungă fricile și deznădejdile de acum. Oamenii din stradă, așteptând cu dragoste întâlnirea cu Sfânta Parascheva, au fost huliți după toate regulile noii toleranțe. Cu acreală și semidoctism democratic, cu superioritatea incultului social.

Cu regret, noua clasă a civismului românesc, lipsită de omenie, expune un umanism fără Hristos, teribilist și agresiv, care doar scoate oamenii în stradă, dar nu are la îndemână soluții reale. De aici, iritabilitatea asupra pelerinajului, unitatea neașteptată de idei între un fost preot autodefinit ca ateu și o cântăreață de versuri pentru aglutinarea străzii, de aici interogațiile de elev corigent ale unui psiholog legate de mulțimea din pelerinaje și de absenteismul mulțimii în marșurile cu iz propagandistic. Pentru că în pelerinaj gazda e Hristos, iar în marșuri, ei - cei care marșează pe sloganuri fără conținut. Moaște putrede? Iz de Ev Mediu? Scurmând în nimicul propriei asumări culturale, atât află de zis.

 

A tolera nu înseamnă a iubi, ci a accepta, a însoți cuminte pe cel care forțează nota în biruințe ieftine

Suntem sub zodia toleranței. A tolera nu înseamnă a iubi, ci a accepta, a însoți cuminte pe cel care forțează nota în biruințe ieftine. Dar înseamnă și spațiu în care lucrurile rușinoase social se petrec pe bază de raport financiar, sub ocrotirea unui anonimat asigurat în schimbul unei sume de bani. Excesele la care se dedau toleranții fără toleranță și rateurile lor sunt explicabile prin aceea că încă mai există o structură de rezistență intimă, a sufletului legat de Hristos. Frângerea, zdrobirea acestei structuri e ținta. Să muncim mai atent, să cultivăm iubirea iertătoare și să ne angajăm cu vrednicie în Evanghelie. E singurul antidot la zodia toleranței care batjocorește Crucea.

(Părintele Constantin Necula, doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Antidot pentru toleranții fără… toleranță.
 Vizualizări articol: 1042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Antidot pentru toleranții fără… toleranță5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei