Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 nov 2017 - Anul XXII, nr. 250 (6666)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ce icoane sunt pictate în naosul unei biserici?

Pentru credincios nu mai este cale de întoarcere, iar această înaintare care îl poartă către altar se opreşte în naos - spaţiul în care mişcarea încetează trupeşte, dar nu şi sufleteşte, căci în naos sufletul se înalţă către Dumnezeu. De aceea, decorul iconografic al naosului a fost format pentru a-l instrui pe credincios în adevărurile învăţăturii de credinţă şi cunoaştere a vieţii Mântuitorului.

Trebuie să remarcăm că, programul iconografic al naosului este foarte variat, de la o regiune la alta. De asemenea, construcţia arhitectonică este făcută în dimensiuni variate. Prin urmare, Erminia picturii bizantine precizează câteva indicaţii generale asupra ciclurilor de teme care se pot ilustra pe pereţii naosului.

Pe bolţile absidelor se zugrăvesc scenele: în partea de sud este Naşterea Domnului, iar în partea de nord se relatează momente şi episoade în legătură cu Patimile şi Învierea. În zona de mijloc, pe peretele de nord, deasupra stranei stângi este pictată Maica Domnului ca Împărăteasă, şezând pe tron şi fiind străjuită de doi arhangheli. În partea opusă, deasupra stranei drepte, Mântuitorul este înveşmântat ca Arhiereu, stând pe tron, având în dreapta pe Sfântul Ioan Botezătorul. În zona inferioară, pe peretele de sud, se zugrăvesc Sfinţii militari, precum Sfântul Dimitrie sau Gheorghe şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, având între ei Sfânta Cruce, iar pe peretele de nord alţi sfinţi, dintre cei mai veneraţi de popor, ca de exemplu Sfântul Nicolae şi Sfânta Parascheva.

Apoi, mai aproape de intrarea în naos sunt plasaţi sfinţi călugări, asceţi şi mari pustnici, eroi ai nevoinţelor. Aceştia ar fi: Sfântul Antonie, Pahomie, Sava. În continuare, se zugrăvesc sfinţii martiri, eroii luptei pentru apărarea şi susţinerea credinţei creştine. Pe suprafaţa de Răsărit a peretelui despărţitor dintre naos şi pronaos, deasupra uşii, găsim întotdeauna scena Adormirii Maicii Domnului, iar mai jos, de o parte şi de alta a uşii, friza ctitorilor care au contribuit la zidirea bisericii.

(Doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce icoane sunt pictate în naosul unei biserici?.
 Vizualizări articol: 1578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce icoane sunt pictate în naosul unei biserici?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei