Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mar 2017 - Anul XXII, nr. 73 (6489)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Expoziție dedicată Psaltirii de la Dragomirna

La Librăria Seneca Anticafe din București a avut loc marți, 28 martie, vernisajul expoziției dedicate Psaltirii de la Dragomirna și a fost prezentat albumul „Frescele Mănăstirii Dragomirna”.

Evenimentul cultural, organizat de Mănăstirea Dragomirna, se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești.

Psaltirea de la 1616 reprezintă o frumoasă carte de vizită a Mitropolitului cărturar Anastasie Crimca, cartea care oglindește activitatea duhovnicească, culturală, socială, politică și economică a acestui fiu al poporului român.

Această mare personalitate artistică a secolului al XVII-lea a fost centrul comunicărilor prezentate la Dragomirna, Iași și București, unde această expoziție a fost vernisată. După momentul București, expoziția se va întoarce la Iași, la Muzeul Culturii.

Într-o atmosferă de sărbătoare, printre distinși invitați - oameni de cultură din București, maica stareță a Mănăstirii Dragomirna, stavrofora Macrina Săucinițanu a prezentat Psaltirea și activitatea Atelierului de miniatură și caligrafie „Mitropolit Anastasie Crimca” al mănăstirii.

„Psaltirea de la Dragomirna are o organizare liturgică, textul este împărțit pe catisme, fără ­reguli tipiconale. Sub forma în care se prezintă manuscrisul ­miniat, Psaltirea lui Crimca conține doar textul curat al Psalmilor. Manuscrisul este scris pe pergament, cuprinde 25 de caiete cu 38 de ilustrații în plină pagină, dintre care 9 miniaturi au scene supraetajate, dependente în conținut, la care se adaugă frontispicii, vignete şi chenare mici din împletituri. Psalmii au fost scriși cu cerneală neagră, titlurile au fost marcate cu auriu sau roșu. Pentru istoria Mănăstirii Dragomirna, de o deosebită importanță sunt ilustrațiile care reprezintă biserica mică - a cimitirului; pe cei trei sfinți ocrotitori ai acestei bisericuțe - Dreptul Enoh, Sfântul Ilie, Sfântul Ioan Teologul și autoportretul Mitropolitului Anastasie Crimca îngenuncheat în fața acestei mici biserici de la Dragomirna. Imaginea se prezintă ca un tablou votiv, vlădica Anastasie este reprezentat în atitudine de rugăciune cu biserica mică în apropiere. Ctitorul cărturar este îmbrăcat în veșminte arhierești (sacos polistavros, omofor alb cu cruci negre și mitră), care îl fac recunoscut de contemporanii săi cu titlul «le patriarche»”, a arătat maica stareță Macrina Săucinițanu.

Psaltirea de la Dragomirna a oferit artiștilor miniaturiști independență față de modelele tradiționale, le-a dat multe idei bogate și i-a apropiat de elementul naţional pe care l-au avut permanent în minte şi pe care l-au imortalizat. În toate miniaturile unde apare, David are coroană pe cap asemănătoare coroanei pe care o purtau voievozii noştri.

Instrumentele folosite de muzicanţi în cântecele de laudă sunt tulnicele, cobzele, tobele şi trompetele moldovenești. Pe fundalul scenelor sunt cetăţi cu ziduri crenelate, cu turnuri specific moldoveneşti, ale căror vârfuri ascuţite sunt însemnate cu o cruce.

Invitatul special al acestui eveniment a fost maestrul Grigore Popescu. Acesta a evidențiat personalitatea complexă a marelui Mitropolit Anastasie Crimca printr-o elogioasă prezentare a celor 58 de interpretări ale paginilor din Psaltirea de la 1616.

„Modalitatea de redactare a Psaltirii face din Crimca un artist original, care a creat o artă miniaturistică mai evoluată din punct de vedere artistic, cu expresivitate decorativă și cu un colorit puternic și contrastant ce creează armonii desăvârșite.

Moștenirea culturală pe care Crimca a lăsat-o poporului român constă în arhitectură, pictură, sculptură și miniatură. Psaltirea este centrul activității scriptoriului de la Dragomirna și reflectă modul în care autorii - caligrafi, miniaturiști, argintari - au primit în suflet legea dumnezeiască și experiența personală a fiecărui artist cu exemple palpabile luate din natură și din activitatea umană”, a arătat pictorul Grigore Popescu.

De asemenea, acesta a mai adăugat că maicile s-au apropiat prin aceste reproduceri de vremea secolului al XVII-lea, de vremea în care a creat la Dragomirna un om ales de Dumnezeu, Anastasie Crimca, care și-a găsit colaboratori aleși care l-au ajutat să-și desăvârșească opera: marele logofăt Luca Stroici și primul domn martir al românilor, Miron Barnovschi.

„Prin această expoziție, maicile și-au găsit o libertate, au copiat, dar au pus și suflet. Aceste lucrări sunt de o mare sensibilitate, sunt o pregătire pentru rai. Fiecare să facă ceea ce este mai liniștitor pentru sufletul său”, a mai spus pictorul.

Psaltirea prezintă o paletă diversă de trăiri pentru tot sufletul: rugăciuni, implorări, laude, suspine, sfaturi și îndemnuri, relatări istorice, năpaste naționale, mulțumiri, dovezi de pocăință și minunare în fața lucrărilor lui Dumnezeu. Conținutul viu și mișcător al acestei dense cărți a Scripturii se unește într-un singur scop final: „Toată suflarea să laude pe Domnul”. Acest mesaj ni-l transmite Mitropolitul Anastasie Crimca, el răzbate dincolo de timp, în cele patru secole de la redactarea Psaltirii de la Dragomirna.

(Monahia Maria Magdalena Gherghina, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziție dedicată Psaltirii de la Dragomirna.
 Vizualizări articol: 1242 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziție dedicată Psaltirii de la Dragomirna0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei