Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 ian 2017 - Anul XXII, nr. 10 (6426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Duminica celor 10 leproşi

„În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbaţi leproşi, care au stat departe şi care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învăţătorule, miluieşte-ne! Și, văzându-i, El le-a zis: Duceţi-vă şi vă arătaţi preoţilor. Dar, pe când ei se duceau, s-au curăţit. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors, cu glas mare slăvind pe Dumnezeu. Și a căzut cu faţa la pământ la picioarele lui Iisus, mulţumindu-I. Iar acela era samarinean. Și răspunzând, Iisus a zis: Oare nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam? Și i-a zis: Ridică-te şi du-te! Credinţa ta te-a mântuit!” (Luca 17, 12-19)

 

Inedită în conţinut, valoroasă şi bogată în învăţături pentru viaţa noastră de zi cu zi

Evanghelia acestei duminici este frumoasă şi inedită în conţinut, valoroasă şi bogată în învăţături pentru viaţa noastră de zi cu zi, dar mai cu seamă pentru dobândirea vieţii veşnice la care suntem chemaţi.

După Botezul Domnului Hristos (Matei  3, 13-17), când Sfântul Ioan Botezătorul L-a prezentat ca „Mielul lui Dumnezeu Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29), şi după întreita ispitire (Matei 4, 1-11), Domnul Și-a început lucrarea mântuitoare: „De atunci a început Iisus să propovăduiască şi să spună: Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 4, 17). Misiunea Lui s-a manifestat, după afirmaţia Sfântului Evanghelist Matei, „străbătând toată Iudeea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia Împărăţiei şi tămăduind toată boala şi toată neputinţa în popor” (Matei 4,23). Dacă de cele mai multe ori Mântuitorul a fost urmat sau a fost înconjurat de „mulţime multă de popor” (Matei 4, 25, 8, 1 şi 18, Marcu, 8, 1), care „Îl îmbulzeau” (Luca 5, 1), uneori, când a fost nevoie, El Şi-a făcut în mod intenţionat drum prin alte ţinuturi pentru a-i vindeca pe cei bolnavi (Marcu 5, 1) sau a-i câştiga pe cei pierduţi (Marcu 7, 24; Ioan 4, 5), întrucât „El doreşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină” (I Timotei 2, 4).

 

Nădejdea în suferinţă, mântuitoare de suflete şi trupuri

Cea dintâi învăţătură a pericopei evanghelice din această duminică este aceea că Domnul vine în întâmpinarea noastră, asemenea tatălui fiului risipitor. Noi trebuie doar să avem ochi să-L vedem sau să sesizăm lucrarea Lui cu noi. Într-un astfel de context, Mântuitorul a intrat într-un sat, unde a fost întâmpinat de la distanţă de zece leproşi („stăteau departe”). Respectând prevederile legii mozaice de a se izola de comunităţile umane (Levitic 13, 46) şi auzind de puterea vindecătoare a lui Hristos (Care „vindeca orice neputinţă şi boală în popor”; Matei 4, 23), ei au început „să ridice glasul” pentru a fi auziţi de El, implorând mila Lui pentru tămăduirea de boala lor. Reţinem astfel cea de-a doua învăţătură a acestui text evanghelic, anume că cei zece leproşi, deşi erau diferiţi ca neam (unul fiind samarinean), ca poziţie socială, ca vârstă etc., aveau în comun boala. Suferinţa i-a unit. În faţa suferinţei, a morţii („oare cine este împăratul sau ostaşul, bogatul sau săracul, dreptul sau păcătosul”, în slujba Înmormântării), ca şi din perspectiva credinţei, nu mai este „nici iudeu, nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească şi parte femeiască, pentru că voi toţi una sunteţi în Hristos Iisus” (Galateni 3, 28).

 

Pedagogia unei tămăduiri minunate

Sensibil la suferinţa oamenilor, Hristos, „Care a luat asupră-Și durerile noastre şi cu suferinţele noastre S-a împovărat” (Isaia 53, 4), le-a spus celor zece să meargă şi să se arate preoţilor, preoţii fiind rânduiţi de lege să constate atât îmbolnăvirea cât şi, eventual, vindecarea lor (Levitic 13). Pe cale, toţi cei zece leproşi s-au vindecat. Vindecarea s-a datorat credinţei lor, după cum vedem din ultimul verset („credinţa ta te-a mântuit”; v. 19). Mântuitorul, „Doctorul sufletelor şi al trupurilor”, putea să-i vindece pe cei zece leproşi pe loc, cum a făcut-o de atâtea ori, însă aici a adoptat o altă modalitate, cu scop pedagogic. Lor le-a verificat recu­noştinţa, iar pe noi ne învaţă recunoştinţa.

 

Lecţia recunoştinţei

Cea de-a treia învăţătură a pericopei evanghelice este legată de necesitatea, importanţa şi valoarea practicării recunoştinţei. Suntem, aşadar, datori Binefăcătorului nostru cu permanentă recunoştinţă. Tot ceea ce ne dă Dumnezeu ne dă în dar, iar noi trebuie să-I mulţumim „pentru binefacerile Sale arătate şi ­nearătate”, „cu gând mulţumitor şi cu mulţumitoare inimă, cu mulţumitoare mădulare ale sufletului şi ale trupului” (rugăciunea Sfântului Simeon Noul Teolog înainte de Sfânta Împăr­tăşanie). Despre datoria de a mulţumi mereu lui Dumnezeu ne vorbeşte şi Sfântul Petru Damaschinul: „Să nu fie mul­ţumirea ca a fariseului aceluia, care osândeşte pe alţii, iar pe sine se îndreptăţeşte, ci mai degrabă ca una ce se îndatorează pe sine mai mult decât toţi şi mulţumeşte, copleşită de uimire, ca una ce a cunoscut negrăita îndelungă-răbdare şi îngăduinţa lui Dumnezeu. Ba nu numai atât, ci ea trebuie să se minuneze cum Dumnezeu Cel supralăudat, neavând lipsă de nimic, primeşte mulţumire de la noi, care-L mâniem şi-L amărâm pururea după atâtea binefaceri de obşte şi particulare..., binefaceri nu numai trupeşti, ci şi sufleteşti, de multe feluri, cărora nu este număr” (Petru Damaschinul, în Filocalia Românească, vol. V, p. 155). Evident, cea mai înaltă şi mai profundă formă de exprimare a mulţumirii este participarea şi, cu pregătirea cuvenită, împăr­tăşirea cu Sfântul Trup şi Sfântul Sânge (Sfânta Euharistie) al Mielului lui Dumnezeu, Cel Care Se jertfeşte pe Sine „pentru viaţa şi pentru mântuirea lumii”. Dacă cei zece au avut în comun boala, respectiv lepra, doar unul, şi „acela samarinean”, s-a evi­denţiat între ei prin atitudinea lui faţă de Hristos-Binefăcătorul: „A căzut cu faţa la pământ la picioarele lui Iisus, mulţumindu-I” (v. 16), fapt apreciat de Mântuitorul, el devenind astfel pentru noi model de recunoştinţă. Și ceilalţi nouă ne sunt modele, însă în alt chip: cum să nu facem.

 

Patima ca lepră duhovnicească

Dar lepra din Sfânta Evanghelie are şi un înţeles duhovnicesc: tot ceea ce este păcat şi patimă, neplăcut lui Dumnezeu. În acest sens se exprimă Sfântul Apostol Pavel în textul Apostolului de astăzi, din Epistola către Coloseni, în care (ne) îndeamnă: „Acum, deci, lepădaţi şi voi toate acestea: mânia, iuţimea, răutatea, defăimarea, cuvântul de ruşine din gura voastră. Nu vă minţiţi unul pe altul, fiindcă v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi, dimpreună cu faptele lui, şi v-aţi îmbrăcat cu cel nou, care se înnoieşte, spre deplină cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a zidit” (3, 8-10).

 

Înnoirea omului cu fiecare nou an

Această pericopă evanghelică a fost rânduită de Biserică să se citească acum, la început de an, pentru a ne învăţa că se cuvine să începem noul an înnoiţi duhovniceşte, „dezbrăcaţi de omul cel vechi”. Nu doar anul se înnoieşte, ci noi trebuie să ne înnoim.

Din pericopa evanghelică rostită în această duminică învăţăm aşadar că Hristos vine spre noi, că El este sensibil şi receptiv la rugăciunile noastre „dintru adâncuri” (Psalmul 129, 1), atunci când „strigăm” către El (Psalmul 140, 1), că faptele noastre bune izvorâte din credinţă sunt mântuitoare şi ne fac bineplăcuţi Lui şi că suntem datori cu recu­noştinţă Binefăcătorului nostru, exprimată, ca şi în cazul leprosului samarinean, prin gesturi şi cuvinte.

(Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Duminica celor 10 leproşi.
 Vizualizări articol: 2267 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Duminica celor 10 leproşi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei