Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 aug 2016 - Anul XXI, nr. 183 (6296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Astăzi este sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește la 6 august Schimbarea la Față a Domnului. Această sărbătoare este numită în popor și Preobrajenia sau Probojenia și rememorează momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a arătat, într-o predică, faptul că această sărbătoare ne arată trei mari adevăruri: „În primul rând sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos arată legătura dintre suferinţa lui Hristos pe cruce şi slava Învierii Sale. În al doilea rând Schimbarea la Faţă a Domnului ne arată legătura dintre Slava Învierii lui Hristos şi Slava celei de-a doua veniri a Lui, la sfârşitul lumii, când va judeca viii şi morţii, a cărui Împărăţie nu va avea sfârşit. În al treilea rând Sărbătoarea Schimbării la faţă a Domnului ne arată că destinaţia ultimă a omului nu este mormântul, ci este viaţa veşnică în Slava Împărăţiei Cerurilor”.Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat şi despre legătura dintre taina Crucii şi taina Învierii lui Hristos.

 

„În primul rând legătura dintre taina Crucii şi taina Învierii lui Hristos se arată în această Evanghelie prin faptul că la Schimbarea la Faţa a Domnului, când faţa Lui strălucea ca soarele şi hainele erau albe ca lumina, au apărut deodată Moise şi Ilie, Moise care reprezenta Legea şi Ilie care reprezenta prorocii Vechiului Testament. Ei vorbeau cu Iisus Cel preaslăvit. Evanghelia după Matei nu ne spune despre ce vorbeau, dar Evanghelia după Luca ne arată că vorbeau despre pătimirea Lui Hristos, despre pătimirile Sale care vor urma în curând, de răstignirea Sa şi de moartea Sa pe cruce. Această sărbătoare a Schimbării la Faţă ne arată că se vorbea despre taina Crucii în slava Împărăţiei Cerurilor şi în slava Învierii lui Hristos care va veni. De aceea Învierea lui Hristos este pomenită la sfârşitul Evangheliei de astăzi, când Mântuitorul Iisus Hristos porunceşte celor trei ucenici Petru, Iacob şi Ioan: Nimănui să nu spuneţi nimic din cele ce aţi văzut până când Fiul Omului va învia din morţi. Aici vedem pomenirea tainei Învierii Lui. Deci, Mântuitorul Iisus Hristos, după ce la Cezareea lui Filip a fost mărturisit de Petru în numele tuturor sfinţilor Săi Apostoli că este Fiul lui Dumnezeu celui viu, la opt zile după această mărturisire El a spus că Fiul Omului va merge la Ierusalim, va fi dat în mâinile cărturarilor şi fariseilor şi ale păgânilor şi va fi batjocorit, bătut, umilit şi omorât, dar a treia zi va învia. Această precizare a Mântuitorului Iisus Hristos avea ca scop să întărească pe ucenicii Săi în credinţă ca atunci când Îl vor vedea suferind să îşi aducă aminte că Cel care suferă pe cruce este Domnul Slavei şi că El va învia din morţi şi va birui păcatul, iadul şi moartea. Această pregătire a ucenicilor pentru timpul suferinţelor lui Hristos se face prin arătarea slavei învierii lui Hristos înainte de pătimirile sau suferinţele Sale”, a spus Preafericirea Sa.

 

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului - chipul bunătăţilor viitoare

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a explicat de ce această sărbătoare a fost rânduită în calendar după sărbătoarea Învierii Domnului.„Aşadar această sărbătoare are loc la puţină vreme înainte de suferinţele Mântuitorului Iisus Hristos şi ea trebuia să fie rânduită în calendar înainte de Sfintele Paşti, dar pentru ca să se arate şi un alt aspect şi anume că slava Mântuitorului Iisus Hristos de pe muntele Taborului are legătură nu numai cu Învierea lui, ci şi cu a doua Sa venire întru slavă la sfârşitul lumii, Sfinţii Părinţi ai Bisericii au fixat această sărbătoare în ultima lună a anului bisericesc şi anume în luna lui august, în ziua de 6. Deci, această lună ultimă din anul bisericesc vorbeşte despre ultimele realităţi ale istoriei, despre sfârşitul lumii şi despre intrarea drepţilor în slava Împărăţiei Cerurilor. De aceea, aşa cum se spune în cântările liturgice ale slujbei acestei sărbători, Sfinţii Părinţi au făcut legătura între slava schimbării la faţă a lui Hristos şi slava venirii Lui la sfârşitul veacurilor. Într-una din cântări se spune că Schimbarea la Faţă a Mântuitorului pe muntele Taborului este chipul bunătăţilor viitoare, adică chipul slavei care va fi dăruită celor care au crezut în Hristos au împlinit în viaţa lor voia Lui şi l-au iubit în rugăciune şi fapte bune. Deci, această mutare a sărbătorii, care trebuia fixată înainte de Paşti pentru că înainte de pătimirile şi Învierea Domnului a avut loc evenimentul Schimbării la Faţă, arată un scop mai înalt al ei şi anume acela de a arăta slava cu care va veni Hristos să judece vii şi morţii”, a spus Patriarhul României. (www.patriarhia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului.
 Vizualizări articol: 2146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Astăzi este sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei