Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iul 2016 - Anul XXI, nr. 171 (6284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Istoric

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Dealu, comuna Zvoriştea

Construcţia actualei biserici a satului Dealu, comuna Zvoriştea, Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”,a fost începută prin jertfa enoriaşilor şi cu îndrumarea preotului paroh Aurel Teodoru, în anul 1934, fiind cea de a treia biserică a satului. Primul lăcaş al bisericii a fost ridicat în anul 1772, lângă albia pârâului Leahul. S-a strămutat pe loc înalt, în apropierea construcţiei de astăzi, şi s-a refăcut, între anii 1870-1875. Demolarea celei de a doua biserici s-a făcut după darea în folosinţă a celei actuale. Din materiale salvate în urma demolării s-a ridicat actuala clopotniţă. Masa altarului celui de al doilea locaş se afla şi astăzi protejată de o construcţie de scândură. Construcţia actuală este realizată din materiale trainice, piatră, beton şi cărămidă, spre deosebire de cele precedente, care erau ridicate din lemn.

Biserica a fost pictată, dar nu a fost o realizare artistică şi nici tehnică deosebită, drept care ea s-a degradat în timp. În anii 2010 şi 2011, sub îndrumarea preotului paroh Constantin Cîrlan, s-au schimbat geamurile vechi cu altele noi din termopan, s-a retencuit pentru pictură, s-a făcut alt gard din beton şi fier forjat, s-a săpat o fântână pentru apă curentă de la robinetul din curtea bisericii, s-a schimbat instalaţia centralei termice (ţevi din cupru), s-a reinstalat catapeteasma şi s-au făcut lucrări de gospodărire a curţii. Construcţiaeste de dimensiuni reduse, avândformăde navă,fărăabside laterale. La vest, nava se prelungeştecu un pridvor, peste care se aflăcafasul, de aceleaşidimensiuni ca pridvorul. Deasupra naosului se înalţăturla bisericii, aşezatăpe o bazăde formăpătratăprin formarea de pandantivi. Biserica măsoară17 m în lungime şi 6,25 m lăţimeîn exterior, avândzidul de 70 cm. În interior, înălţimeala plafonul navei este de 6,25 m (măsuratăfaţăde cota pardoselii din interior) şi de 13,25 m la cornişaturlei. Altarul este format din absida semicirculară, acoperităcu o semicupolă, legatăde naos printr-un arc lat de 80 cm. Naosul este de formăpătratăfărăabside laterale, cu latura de cca. 3,75 m, cu câteo fereastrăla nord şi la sud, ce lumineazănaosul. Se leagăde pronaos printr-un arc lat de 80 cm. Pronaosul de formădreptunghiularăcu plafon semicilindric. Cele douăferestre dispuse simetric în zidurile de nord şi sud lumineazăpronaosul. Cafasul şi pridvorul au forme dreptunghiulare cu plafoane orizontale şi sunt legate de o scară de acces. În perioada 2012 – 2016, biserica a fost pictată în tehnica fresco de Ionel Crasi, cu sprijinul financiar al enoriaşilor din parohie, al Primăriei Zvoriştea şi cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

 

Sfinţire de biserică în localitatea Dealu, comuna Zvoriştea

Avem marea bucurie să vă invităm duminică, 31 iulie, începând cu ora 9:00, la slujba de sfinţire a picturii bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Dealu, comuna Zvoriştea. Slujba va fi oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Credincioşii vor putea trece prin Sfântul Altar până pe 6 august, când este sărbătoarea Schimbarea la Faţă a Domnului. Vă aşteptăm cu drag!

(Preot paroh Constantin Cîrlan)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Dealu, comuna Zvoriştea.
 Vizualizări articol: 3373 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Dealu, comuna Zvoriştea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei