Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iun 2016 - Anul XXI, nr. 144 (6257)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendarul zilei

Sfântul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești

Sfântul Mitropolit Grigorie Dascălul s-a născut la București, în anul 1765, primind la botez numele de Gheorghe. A urmat cursurile Școlii Sfântul Sava, aflată pe atunci în chiliile Bisericii Domnița Bălașa, unde a învățat limbile greacă, latină și românească, teologia și alte științe.

Prietenia strânsă cu ucenicii Sfântului Paisie de la Neamț, care studiau și ei la Școala Sfântul Sava, dar mai ales dragostea pentru a sluji toată viața lui Dumnezeu, l-au făcut pe tânărul Gheorghe să se călugărească la Mănăstirea Neamț. Drept ascultare călugărească, a tradus din limba greacă în limba română cărțile de slujbă și altele ziditoare de suflet ale Sfinților Părinți și ale scriitorilor Bisericii.

Prin rânduiala lui Dumnezeu, a ajuns la Mănăstirea Căldărușani, de unde a fost chemat la cea mai înaltă demnitate bisericească a Țării Românești, mitropolitul Grigorie păstorind în vremuri foarte grele.

Virtuțile sale de om luminat, smerit, adânc pătruns de viața călugărească, milostiv și hotărât în acțiunile sale, au făcut ca el să fie unul din cei mai mari mitropoliți ai Bisericii noastre.

Iată câteva măsuri luate de Sfântul Mitropolit Grigorie: s-a îngrijit de ocuparea cu arhierei vrednici a scaunelor episcopale de la Argeș, Râmnic și Buzău; pentru că până la el intrau în preoție mulți fără pregătire, a pus capăt simoniei (cumpărarea harului, a preoției cu bani); a luat măsuri împotriva protopopilor care percepeau diferite taxe și dări preoților și diaconilor; a pus ordine în viața călugărească; a înființat și s-a îngrijit de școli, a adus cei mai buni profesori și a ajutat pe elevii săraci care erau dornici de învățătură, de aici și numele de Dascălul.

În anul 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, cu ziua de sărbătorire 22 iunie.                               

(pr. prof. Justinian - Remus A. Cojocar)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești.
 Vizualizări articol: 1303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei