Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 mai 2016 - Anul XXI, nr. 110 (6223)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfântul Mucenic Ioan Valahul (Românul)

Sfântul Ioan Valahul (Românul) s-a născut în anul 1644 în Țara Românească, într-o familie de țărani credincioși care l-au crescut de mic în dreapta credință. Tânărul Ioan nu ieșea din cuvântul părinților și se ruga toată ziua, nelipsind nici de la întâlnirea de la biserică cu Dumnezeu în fiecare duminică și sărbătoare.

În anul 1659 turcii care au năvălit în Țara Românească și  au luat robi mai mulți tineri și tinere, printre care era și Ioan, în vârstă de doar 15 ani. Pe drumul spre Constantinopol, tinerii creștini robi au suferit de foame, de sete, au fost bătuți și umiliți, iar unii au fost siliți spre necuratele pofte ale desfrânării de către păgânii turci. Tânărul Ioan și-a apărat deminitatea și curăția în fața unui turc pătimaș, pe care l-a lovit și l-a omorât. Ceilalți păgâni l-au legat în lanțuri și l-au dat în stăpânirea femeii turcului ucis, când au ajuns la Constantinopol.

Timp de doi ani de zile, multe ispite a avut tânărul Ioan cu femeia aceasta pătimașă care dorea să păcătuiască cu el, văzându-l tânăr și frumos. Mâniindu-se pentru împotrivirea tânărului creștin, femeia păgână l-a aruncat în temniță. A fost supus la chinuri, dar a rămas tare și a răbdat suferințele cu ajutorul lui Dumnezeu care îi dădea putere. În cele din urmă a fost condamnat și spânzurat la data de 12 Mai 1662, astfel găsindu-și sfârșitul pământesc tânărul mucenic al lui Hristos Mântuitorul – Ioan Valahul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Sfântul Mucenic Ioan Valahul (Românul) să fie cinstit în întreagă Biserica noastră, în fiecare an, la data de 12 Mai. Generalizarea solemnă a cultului său a avut loc în anul 1955.

În cinstea lui s-au ridicat biserici și s-au alcătuit rugăciuni și acatiste.                        

Pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Mucenic Ioan Valahul (Românul).
 Vizualizări articol: 1550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sfântul Mucenic Ioan Valahul (Românul)5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei