Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mai 2016 - Anul XXI, nr. 103 (6216)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Straja Bucovinei în straie de sărbătoare în ziua de Paşti

Ziua Învierii Domnului a anului mântuirii 2016 la parohia Straja II cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna Straja, protoieria Rădăuţi, a fost serbată într-un chip cu totul aparte. Biserica luminată şi împodobită de sărbătoare aşteapta creştinii evlavioşi. Văzduhul plin de linişte şi luminat de razele calde ale soarelui aşezau pe chipurile cetelor de străjeni care veneau la biserică bucuria şi pacea sărbătorii.

Bătrâni, tineri şi copii, primar, profesori, învăţători şi oameni simpli ori şcoliţi, cu bucuria întipărită în suflet, îmbrăcaţi în straiele populare specifice zonei, cu ouă încondeiate în mâini şi în trăistuţe, s-au închinat evlavios icoanei Învierii şi au ascultat cu smerenie slujba Vecerniei din ziua întâi de Paşti. La sfârşitul slujbei Vecerniei un grup de copii şi elevi au încântat privirea şi auzul mulţimii de enoriaşi prezenţi cu un program de cântece şi poezii specifice sărbătorilor pascale. Acest program artistic a fost organizat cu multă râvnă şi osteneală, de părintele paroh Constantin Oprea, ajutat de doamna profesoară Elena Şoflău şi de alţi ostenitori, pe tot parcursul Postului Mare.

Îmbrăcați în costume specifice străjenilor, grupul de copii arăta mai degrabă ca o ceată de îngeri coborâți printre oameni. În glasul tremurat și cristalin al copiilor, fie ei de 3-4 ani ori elevi din ciclul primar sau gimnazial, au răsunat de la versurile marilor poeți clasici, până la cei mai noi, cuvinte care au cântat „Paştile cele frumoase” luminate. Biserica era învăluită într-o taină, afară prin pomi era ciripit şi cânt de păsărele, copacii şi florile îşi arătau frumuseţea şi măreţia revărsată din plin pe al lumii plai, de Părintele luminilor. Chipurile tuturor râdeau de atâta sărbătoare, cuvintele stihuite în măiestria versurilor picurau în auzul celor prezenţi pace dumnezeiască, iar clopotele cântau rar şi îndemnau la a trăi bucuria vieţii. Lângă grupul de îngerași de micuți străjeni, o masă cu un miel din aluat, un coș cu ouă încondeiate de harnicile gospodine și o candelă împodobeau decorul sfântului locaș. Toate acestea răspândeau în jur pace, bucurie, liniște și speranță de viață ... fior sfânt, dorință de a ierta și a iubi pe toți oamenii... Cu ochii umezi de bucuria acestui tablou coborât de undeva din străfundurile neamului românesc ortodox, părintele paroh a mulțumit copiilor, ostenitorilor și tuturor străjenilor pentru efortul depus și a împărțit tuturor daruri.

Suntem conștienți că trebuie să punem în lumină valorile bucovinene, cântecul, poezia, portul, credința, obiceiurile și tradițiile, căci numai așa făcând ne îndeplinim missiunea de preot, lucrarea de credincioși și enoriași, păstrători ai sfintei noastre legi strămoșești. Așa am înțeles noi, preot paroh și poporăni, străjeni, să petrecem anul acesta ziua întâi de Paști la „catedrala din Ţarincă”. 

(a consemnat pr. drd. Constantin OPREA)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Straja Bucovinei în straie de sărbătoare în ziua de Paşti.
 Vizualizări articol: 3302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Straja Bucovinei în straie de sărbătoare în ziua de Paşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei